Mitől lett többágú, görbe a sárgarépám?

Mitől lett többágú, görbe a sárgarépám?

A megoldás kulcsa a talajban rejlik.

Nem minden répa olyan szálegyenes és tökéletes, mint amilyeneket a boltok polcain látunk. Aki maga termeszti a sárgarépát a kiskertben, az betakarításkor meglepve láthatja, hogy a szokásos répaforma helyett egy fura alakú, többágú, görbe vagy csavarodott zöldséget rejtett a föld. Ezek a répák persze ugyanúgy ehetőek, azonban megpucolni, feldolgozni őket sokkal nehezebb.

sargarepa tobbagu gorbe 02

A szokatlan, torz megjelenés oka a talajban rejlik, a gyökérzöldségeknél ugyanis kiemelten fontos a közeg szerepe. Mélyen meglazítottnak, homokosnak és humuszban gazdagnak kell a talajnak lennie, hogy a gyökérzöldségek, így például a sárgarépa is szabadon tudjon fejlődni. Ha a talaj túl kötött vagy köves, akkor a gyökércsúcs néha elhal, és a szomszédos rügyek kezdenek fejlődni, a növény tovább növekszik az akadály körül. Ennek eredménye lesz a deformált, többágú répa.

sargarepa tobbagu gorbe 03

Mindez megelőzhető, ha vetés előtt a köveket eltávolítjuk a talajból és egy ásóvillával mélyen meglazítjuk a földet. Ha szükséges, homokot is bedolgozhatunk.

Amennyiben a talaj alkalmatlan a gyökérzöldségek termesztésére, dolgozhatunk magaságyásban vagy esetleg kis bakhátakon. Ha a talaj laza, de a sárgarépák még mindig fura alakúak, más ok húzódhat a háttérben. Előfordulhat, hogy fonálféreg-fertőzés van a jelenség mögött, ezek is okozhatják a gyökerek nem kívánt elágazódását, mivel azokon szívogatnak és emiatt a növény gyengébben fejlődik.

sargarepa tobbagu gorbe 04

A gyökérzöldségek nagyobb repedései gyakran egy hatalmas esőzést, felhőszakadást követően keletkeznek. A hosszú szárazság után például a cékla jól felszívja magát, majd szinte felrobban. A túl nagy nitrogéntartalmú trágyázás is elősegíti a berepedéseket. Ettől a sárgarépa még nyugodtan fogyasztható, a probléma inkább esztétikai jellegű.

A talaj nagy humusztartalma segíthet a berepedezések megakadályozásában. A humusz tárolja a nedvességet, ezáltal a talaj általánosságban nehezebben szárad ki, a gyökerek egyenletesebben tudják felvenni a tápanyagot.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR