Egy ravasz, színváltós vadász a kertben: a viráglakó karolópók

Egy ravasz, színváltós vadász a kertben: a viráglakó karolópók

Ragadozó nyolclábú.

Viszonylag gyakran találkozhatunk a kertben, napsütötte réteken a viráglakó karolópókkal (Misumena vatia). Ez az ízeltlábú megbújik a növényen (különösen kedveli az aranyvessző fajokat) és lesből várja, hogy a potenciális áldozata a közelébe érjen. A zsákmánya lehet légy, de zengőlégy, pillangó, sőt akár a nála jóval nagyobb méh is. A ragadozó karolópók a rovart két erős mellső lábával villámgyorsan megragadja és egyetlen harapással megöli, kiszívja a belsejét, az áldozatnak szinte csak a kültakarója marad.

viraglako karolopok kertben 02

Ezek a pókok a rákokhoz hasonlóan képesek oldalra mozogni, sőt hátrafelé futni annak érdekében, hogy ideális leshelyet találjanak. A kifejlett nőstények aktívan, színváltoztatás révén tudnak az adott virághoz a tökéletes álca érdekében hasonulni.

viraglako karolopok kertben 03

Testük színe az élénksárgától a sárgászöldön, liláson, szürkésen át a fehérig változhat (gyakran két piros hosszanti csíkkal mintázott). A hímek fehéresek, sárgásak, sokkal kontrasztosabban mintázottak, kisebbek, mint a nőstények, de hosszabbak a lábaik.

viraglako karolopok kertben 04

A színváltáshoz sárga festékanyagot termelnek az epidermális sejtekben, ezért a sárgára történő átállás tovább tart. A fehérre színeződés viszont a pigment szervezeten belül történő áthelyezésének eredménye, a pigment mélyebb rétegekbe szállítódik. A színváltás fehérből sárgába 10-25 napig, a fordított irányba mintegy 6 napig tart.

viraglako karolopok kertben 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?