Pók hátán pók az októberi füves réten

Pók hátán pók az októberi füves réten

Az időjárás idén kedvez az őszre hatalmas méretűre növő farkaspóknak: a kicsinyeit hátán hordó állat a fűben futva rémisztgeti az ijedős embereket.

Hazánk legnagyobb testű pókjai a farkaspókfélék (Lycosidae) családjába tartoznak. Itthon állítólag több mint 60 fajuk él, amelyek közül néhány óriási, de sok apró is van. Egy részük cselőpók, amely üregekben lakik, más részük vándorló életmódot folytat. Mi valószínűleg egy réti farkaspókot kaptunk lencsevégre, amely a Börzsöny egy nedves, füves rétjén igen nagy egyedszámban tenyészett. Gyakorlatilag minden második lépésnél láttunk egyet, amint a fűben utat törve vágtat előre.

 

(Ne) nézz a szemébe!

A farkaspók felismeréséhez elegendő a szemébe nézni: a nagy, központi szempár alatt egy sorban négy apróbb szem látszik rajta. De az előtest elülső oldalain van egy további szempárja is, hogy minden irányban követhesse a történéseket maga körül.

Aki nem akar olyan közel hajolni, hogy a szemeit megnézhesse, a farkaspók nőstényeit akkor is felismerheti: a szaporodási időszakban a nagy pók a hátán cipeli a kicsinyeit!

pok hatan pok farkaspok 03

Nincs háló, versenyfutás van

A farkaspók általában nem készít hálót azért, hogy abba beleakadjon a zsákmánya: inkább aktívan vadászik. A tojásai (a peték) elhelyezésére fejlesztett petezsákot a hátán hordja, és még akkor sem hagyja ott sehol, ha épp vadászni indul. A sok apró kis pók gyorsan beborítja az anyapók teljes hátát. Szabad szemmel is jól láthatók benne az apró pókocskák, hiszen a kikelésük után a pók egészen az első vedlésükig cipeli őket.

Mi van a hátán?

Ha a petezsák véletlenül leesik a pók hátáról, akkor gyorsan visszaszalad érte, a csáprágói közé fogja és néhány ügyes mozdulattal vissza tudja akasztani a hátára. Ha pedig az anyát veszély fenyegeti, akkor az apró pókok másodpercek alatt leugranak és százfelé szaladnak – mindegyikük egy vékony fonalat húz maga után, hogy a veszély megszűntével visszataláljanak. Ijesztő látvány, amint szertefut a pók, majd újra összeáll egy óriási példánnyá.

pok hatan pok farkaspok 02

Jól lát, jól fut

A réti farkaspók egész életében vándorol, aktívan keresi a zsákmányát. Kiválóan lát, ezért amint megpillantja a kiszemelt áldozatot, rögtön utánaveti magát és fáradhatatlanul üldözi. Rovarokat, pókokat fogyaszt legszívesebben, mégpedig a saját méreténél jóval kisebbeket. Igen gyors lábai vannak, amelyek a videón is látszanak: a teste 2,5 cm-nél is nagyobb, a lábaival együtt pedig 4-5 cm-es mérete ellenére igen fürgén üget a prédája után.

Tudományos neve Hogna radiata, azaz “sugaras”, ugyanis sugárirányba szétfutó világos csíkok vannak a testén. Állítólag az ivarérett, nőstények után kutató hímek és a vadászó, nőstények is gyakran betévednek a kertekbe. Magyarországon egyetlen pók csípése sem halálos, a farkaspókok sem jelentenek veszélyt az emberre, de attól még rendkívüli ijedelmet tudnak okozni a jelenlétükkel.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR