Kerti barátunk, a koronás keresztes

Kerti barátunk, a koronás keresztes

A méretes pók teljesen veszélytelen emberre, legfeljebb megbénít egy kicsit, ha olyanja van. Cserébe hasznos.

A keresztespókról nem az jut elsőként eszünkbe, hogy hasznos kerti segítőnk is lehet, pedig ebben nagyot tévedünk.

A pókokat nem mindenki szereti, a keresztespókról pedig gyakran állítják, hogy a csípése mérgező. A zsákmányát (moly, szúnyog, légy), valóban egyetlen harapással megbénítja, azonban az emberre teljesen veszélytelen. A keresztes-pókfélék családjának képviselője védett helyen szövi a nagyméretű hálóját. 

A potrohon lévő világos foltok alkotják a jellegzetes keresztet. A pók alapszíne életterétől függően világos sárgától majdnem feketéig változhat. A nőstény hossza 2 cm, a hím csak 1 cm.

keresztespok 03

Tavasszal kelnek ki a fiatal egyedek, melyek miniatűr hálóikban főként levéltetveket fognak meg. A pók minden vedléssel nagyobb lesz, és ezzel együtt az általuk szőtt háló is nő. Csak a második életévében, ősszel éri el a kifejlett állapotot, akkor hálójának átmérője eléri a 40 cm-t.

keresztespok 04

A pók általában fejjel lefelé ül a közepében, zsákmányra lesve. A ragacsos szálakba ekkor már erősebb rovarok, pl. (méhek, darazsak) is beleakadnak. Párzáskor a kisebb hím felkeresi a nőstény hálóját. A nőstény védett helyeken több, vattaszerű szövedékkel beburkolt petecsomókat készít. Kora tavasszal kel ki a következő nemzedék.

keresztespok 05

Ne használjunk rovarirtó szereket, és hagyjuk békén a keresztespók hálóját.

keresztespok 06

Tipp! Ha megakarjuk örökíteni a művészien szép pókhálót legjobb késő nyáron, a kora reggeli órákban lefényképezni, amikor harmatcseppek láthatók a vékony szálakon.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR