Segítség, pók van a kertemben!

Segítség, pók van a kertemben!

Maradjon is ott.

A pókok aligha tartoznak a többség kedvencei közé. Sokan csak elkerülik őket, mások viszont egyenesen rettegnek a nyolclábú állatoktól. Nem csak a természetben élnek, de a kertünkben és a lakásunkban is ott vannak.

pok van a kertemben 02

A pókszabásúak osztályába tartozó ízeltlábúak valójában hasznosak, mert legyekkel, szúnyogokkal, hernyókkal, levéltetvekkel, atkákkal, egyéb rovarokkal táplálkoznak. Vagyis segítenek a kártevők tizedelésében. Ez a tudat persze nem mindenkinek segít, sokan még így is iszonyodnak a pókoktól, sőt egyenesen fóbiások lehetnek.

pok van a kertemben 03

A kertünkben sokféle pók megjelenhet (döntő többségükben ártalmatlanok), a leggyakoribb a koronás keresztespók, amely Közép-Európában mindenütt elterjedt, cserjéken, fákon él. A hálójukba kerülő rovart először csáprágójában lévő méregmirigy segítségével megbénítja, majd burkot sző köré, szerveit cseppfolyósítja és felszívja. Csípése ugyan kellemetlen, de ártalmatlan az emberre. A farkaspókok is igen elterjedtek, ők inkább a talaj közelében vadászgatnak. A vadászó pókok többsége éjszaka aktív.

pok van a kertemben 04

A pókok általában nyáron jelennek meg a kertben. Képesek áttelelni az avar alatt, a holt faágak között, ezért nem érdemes mindent eltakarítani, ha szeretnénk a kertünkben ezeket a hasznos élőlényeket is segíteni. Ajánlatos a zöldségek közé is virágokat ültetni, hogy hálót készíthessenek, de a magas növények ültetése (pl. napraforgó, kukorica) és a lugasok, tartószerkezetek elhelyezése is a pókokat segíti. A talajszinten dolgozó pókok a talajtakaróknak örülnek.

pok van a kertemben 05

A kertben élő pókok többnyire közömbösek irántunk, itt könnyebb a jelenlétüket elviselni. Tudatosítsuk magunkban, hogy hasznosak, ezért igyekezzünk őket kinn tartani, így mindenki jól jár.

Ennek érdekében az ablakokat és ajtókat mindig tartsuk zárva, vagy tegyünk hálót rájuk, ami a bejutást akadályozza. Érdemes az ablakba levendulát akasztani, mivel a pókok nem kedvelik az illatát. Ha mégis pókot találunk a lakásban, borítsunk rá egy poharat, majd azt az asztal széléig húzva, egy papírlap segítségével fedjük le a nyílást. Ezután vigyük ki a kertbe a pókot.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR