Egy régóta ismert gyógynövény: a fekete nadálytő

Egy régóta ismert gyógynövény: a fekete nadálytő

Forrasztófű.

A fekete nadálytő (Symphytum officinale)  népies nevén forrasztófű, összeforrasztófű, sarkosfű, összeplántálófű, nadálygyökér, madárgyökér vagy feketegyökér a borágófélék közé tartozó növényfaj. Jól ismert gyógynövény, amellyel leginkább krémekben találkozhatunk. Hosszú múltra tekint vissza a felhasználása, bár gyógyhatása megbízhatatlan, az utóbbi évek tanulmányai szerint hatásossága és biztonsága hitelesen nem igazolható.

Aggodalomra adhat okot, hogy állatkísérletekben az alkaloidok bizonyítottan rákkeltők, azonban alkalmanként, megfelelő mennyiségben fogyasztva a vizsgálatok szerint nem növelik a kockázatot.

Maga a növény évelő, a nedves helyeket kedveli, réteken, vizes gödrökben gyakran előfordul. Bíbor vagy rózsaszín virágai bogernyőben nyílnak nyáron.

fekete nadalyto regota ismert 02

Magas fehérjetartalma miatt rendkívül értékes növény, tápértéke az állati fehérjéhez mérhető. Svájc középső részén a leveleket tésztába sütik. A nagyobb levelekbe akár darált húst is csomagolhatunk a húsos batyuhoz. Friss levelét borogatásként, szárítottan, illetve ülőfürdő készítéséhez, forrázva arclemosóba teszik.

Drogként a növény szárított gyökerét használják, színük sötétbarna vagy fekete, felvágva belül fehér, esetleg sárga, nyálkás tapintású. Ezt nehezen gyógyuló sebeknél, sebgyógyításra, gyulladásokra, duzzanatokra, csonttörésre, reumára alkalmazzák, külsőleg. A gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásért vélhetően az allantoin, a rozmaringsav, a nyálkaanyagok, a glikopeptidek is felelősek.

fekete nadalyto regota ismert 03

2001-ben az USA-ban betiltották a fekete nadálytőből készült termékek forgalmazását a lehetséges mérgező hatásuk miatt, ezt több ország is követte. A mai orvostudományban a májkárosító és esetleges karcinogének pirrolizidin alkaloidok miatt belsőleg már nem használják. Azóta már kaphatók olyan krémek, amelyek alkaloidmentesek és így külsőleg biztonsággal alkalmazhatók.

További olvasnivaló:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR