Egyszerű esővízgyűjtő megoldások

Egyszerű esővízgyűjtő megoldások

Az esővízgyűjtők tudnak egyszerűek lenni, mint egy hordó, modernek, mint egy házi vízmű és praktikusak, mint egy készen kapható esővízgyűjtő szett. Mindennapi víztakarékosság otthon.

A legegyszerűbb...

A legegyszerűbb megoldás, ha egy hordót állítunk az ereszcsatorna alá. Ezzel csak az a baj, hogy nehéz a vizet kinyerni belőle, nincs az öntözéshez szükséges víznyomás. A hordó kimeréséhez vödröt vagy kis teljesítményű szivattyút használhatunk.

A legmodernebb...

A legmodernebb megoldás az edzett műanyagból, speciálisan víztárolásra gyártott tartályok földbe süllyesztése. A tartályok a nagy esőzések vizét is képesek felfogni, a télen gyűjtött csapadékot is eltárolhatjuk bennük. A beépített szivattyúval nyomást adhatunk a víznek, így kényelmesen locsolhatjuk a kertünket.

Tartály a földben

A legpraktikusabb...

Esztétikus és bevált esővízgyűjtő módszer az eresz alá vagy mellé állított, kifejezetten esővíz gyűjtésére szolgáló zárt műanyagtartály. Az ereszcsatornával ötletes elemekkel házilag is összeköthető. Ha elég magasra tesszük a tartályt, akkor az aljára szerelt csapon keresztül elvezetve az öntözővizet lesz elegendő víznyomás a locsolókannák megtöltéséhez.

Modern esővízgyűjtők

Mindennapi víztakarékosság otthon

Apróságok:
• fogmosás és kézszappanozás közben elzárjuk a csapot
• takarékos zuhanyfejet és csapokat használunk, amelyek habosítják a vizet
• takarékos vécétartályt használunk, kisebb öblítésre állítjuk

Nem olyan apróságok:
• javítsuk meg otthon a csepegő csapokat és csörgedező vécéket
• csak akkor indítsuk a mosó- és mosogatógépet, ha megteltek
• gyorsan zuhanyozunk, nem töltjük tele a fürdőkádat

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR