Ehető a bőségesen termő fehér here

Ehető a bőségesen termő fehér here

Az ehető, gyógyhatású növények közül egyesek szó szerint a lábaink előtt hevernek, és csak arra várnak, hogy a hasznunkra fordítsuk őket. Ilyen a szerény fehér here is.

feher here eheto 02

Az ehető gyepszőnyeg

Sokunknak eszünkbe se jut, pedig tucatnyi értékes növény hever a lábunk előtt, amerre csak járunk! A soknövényes pázsitban - ha hagyjuk - megterem az útifű, a pitypang, az ibolya, a tyúkhúr, az indás ínfű, no meg a fehér here.

Ezeknek a kis növényeknek a legfontosabb közös tulajdonságuk, hogy mind ehetőek! Nem mellesleg évszázadok óta gyakori betegségeket kúrál vele a népi gyógyászat, és arról se feledkezzünk meg, hogy valamennyi értékes lelőhely a beporzó rovarok számára. Micsoda pazarlás lenne minderről lemondanunk!

feher here eheto 03

Fehér here kisokos

Aki nem ismeri, még irtja is a fűszálak között fel-felbukkanó fehér herét (Trifolium repens), miközben a kertészeti áruházak fontos gyeppótlóként és -kiegészítőként árusítják ezt a szívós kis évelőt. Nagyszerű példája azoknak a növényeknek, amelyeket magától értetődőnek veszünk és éppen ezért nem becsülünk meg eléggé! Nem nő magasra, erős illata sincsen, szinte mindenütt előfordul, ezért hajlamosak vagyunk a haszontalan gyomokkal együtt emlegetni, ami súlyos hiba.

A fehér here unokatestvére, a vörös here (Trifolium pratense) sokkal feltűnőbb növény. Nagyobbra nő, illatos, színének köszönhetően sokkal könnyebben észrevehető. Talán ez az oka annak, hogy a két here közül ez utóbbit favorizálja a gyógynövényekkel való orvoslás.

A fehér here virága és levele is ehető, ízletes, nyugodtan gyűjtsünk hát egy-két marokra valót belőle. Vértisztító hatású, köszvény ellen szájon át fogyasztva és külsőleg is hatásos. Nyirokrendszerünk egészsége szempontjából is előnyös a fogyasztása. Számos feljegyzés utal arra, hogy vesekőképződéssel járó egyes vesebetegségek esetén is hasznos kiegészítő lehet. Szemmosó főzetet szintén készítenek belőle. A hagyományos felhasználása mint arra mutat tehát, hogy a testben keringő nedvek megtiszítására alkalmazták a leginkább.

Ha legközelebb a szabadban sétálunk, nézzünk hát szét figyelmesen: a legjobb dolgok sokkal közelebb vannak hozzánk, mint gondolnánk!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR