Kandírozás tojásfehérjével.
Egyre többen tudják, hogy a kert, az erdő és a mező gasztronómiai ínyencségeket rejt: kóstolható, fogyasztható levelek, virágok, magok tárháza. A kertben az általunk termesztett zöldségek, gyümölcsök, fűszerek mellett is találunk bőven ehető növényeket, amelyeket akár a konyhába is behozhatunk. Lássuk, hogy a tavaszi hónapokban miből választhatunk!
Március
Ibolya
Márciusban nyílik a szerény kis lila virág, amely nem csak illatba borítja a kertet, de a tányérra is kerülhet. Akár nyersen is ehetjük, szórhatjuk salátába, desszertekre, kandírozhatjuk. Ehhez a virágokat forgassuk felvert tojásfehérjébe, majd erre kerüljön a vastag porcukorréteg, így egy nap alatt kiszáradnak a virágok.
- Ne szalasszuk el, ha virágzik az ibolya, nagyszerű szörp alapanyaga!
- Nyílik az ibolya, legyen pezsgő alapanyaga!
Salátaboglárka
Szőnyegszerűen terjedő növény, amely már kora tavasszal sárgába borítja a talajt, nem csak a méheknek, de az embereknek is táplálékot jelenthet. Magas C-vitamintartalma miatt már régen is használták skorbut kezelésére. A növény minden része mérgező, kivéve a frissen kihajtott leveleket, amelyeket mértékkel és lehetőleg párolva fogyasszunk.
Juhar
Juharszirup a március végétől nyíló juharvirágokból is készülhet. Kb. 250 juharvirághoz számoljunk1 kg cukrot, 1 citromot és 1 liter vizet. A vizet és a cukrot állandó kevergetés közben forraljuk fel, majd adjuk hozzá a virágokat és a citromszeleteket, és hagyjuk egy napig ázni. Ezt követően szűrjük le, majd újra forraljuk fel és töltsük üvegekbe.
Podagrafű
Bosszantó gyökégyom, de vitamindús leveleiből finom saláta készülhet, például lilahagymával, retekkel, fűszerekkel.
Április
Pitypang
Tele a kert gyermekláncfűvel? Együk meg! A fiatal levelek még csak enyhén keserűek, a virágzásig érdemes szedni és salátába tenni őket.
Magnólia
Kevésbé ismert, hogy a magnólia virágját fogyaszthatjuk, érdemes kandírozni őket. Ehhez a virágot felvert tojásfehérjébe hempergessük, majd porcukorba. Egy-két nap alatt megszáradnak, gyömbérre emlékeztető ízűek.
Kökény
A kökény gyümölcse mellett az áprilisban nyíló virágait is használhatjuk, például desszertek, édességek ízesítésére.
Május
Jezsámen
A jezsámen illatos virágát teaként kortyolgathatjuk.
Bodza
Készülhet belőle palacsintatésztában kisütött virág, limonádé, ecet. A szirup nagyon egyszerűen elkészíthető, kb. 2 literhez 30 nagy virágernyőre, 1 liter vízre, 1,5 kg cukorra, 50 g citromsavra, valamint 3 citromra lesz szükségünk. A vizet a cukorral forraljuk fel, majd tegyük bele a citromsavat. A virágokat mossuk meg, vágjuk le a szárakat és a citromszeletekkel együtt egy nagy tálba rétegezzük, majd öntsük le a sziruppal. 3 napig áztassuk sötét, hűvös helyen, időnként megkeverve.
Palástfű
Május-júliusban hozza sárga virágait, de a lombozata is dekoratív, díszes. A levelekből és virágokból is készülhet gyógytea.
Orgona
Az április-májusban szirmot bontó orgona nem csak a vázába kerülhet, de készülhet belőle szirup is, hasonlóan a bodzasziruphoz.
Fenyő
A fenyőhajtások értékes gyógyhatással bírnak, mézzel fenyőrügyszirup készülhet belőlük, amelynek nagy hasznát vesszük majd télen a felső légúti megbetegedések időszakában.