Készítsünk fűszervajat a sarkantyúkából

Készítsünk fűszervajat a sarkantyúkából

Gazdagon virágzó gyógynövény a kertben.

A sarkantyúka narancs, sárga vagy piros virágai már jó ideje ott virítanak az európai kertekben. Nálunk is egyre kedveltebb a dúsan növő, folyamatosan virágzó kúszónövény, amelynek ráadásul a levelei és a virágai is ehetőek.

A sarkantyúka, amit sárga tőcséresnek, kapucinusvirágnak is hívnak, Dél-Amerikából származik, Perutól Kolumbiáig patakocskák mentén nő. Az öreg kontinensen a 18. századtól már a gyógyhatását is ismerik, skorbut, bőrbetegségek, hörghurut, köhögés ellen alkalmazzák.

A sarkantyúka gyorsan nő, akár 3 métert is növekedhet a hajtás egy szezon alatt, szépen mutat támasztékra, kerítésre futtatva. Gazdagon ontja nagy, harangalakú virágait. Nálunk fagyérzékenysége miatt többnyire egyévesként nevelhető. A levelek viaszos felületűek, pajzsalakúak, mutatósak. Júliustól októberig nyílnak a virágok, A sarkantyúka napos, száraz helyet és tápanyagban szegény közeget igényel, kevés törődéssel is bírja.

sarkantyukabol fuszervajat 02

A levelek, a bimbós és kinyílt virágok, a magok mind gyógynövényként is használhatóak, de a konyhában is elkészíthetjük őket. Csak frissen fogyasszuk őket! A szüretet akkor kezdhetjük, amikor a zsenge levelek már elég nagyok és egészen a fagyokig szedegethetjük a leveleket, virágokat.

Csípős, pikáns, jellegzetes ízűek, tehetjük őket salátába, de fűszeres vaj is készülhet belőlük. A még zárt bimbóból és éretlen magból ecetbe téve kapribogyóhoz hasonlatos csemege készíthető.

Az európai népgyógyászat régóta alkalmazza a sarkantyúkakészítményeket felső légúti megbetegedések, szövődmény nélküli húgyúti fertőzések, skorbut esetén. A növény magas C-vitamintartalma erősíti az immunrendszert, emellett nyálkaoldó hatással rendelkezik. Tanulmányok alapján antimikrobiális, antibakteriális és antivirális hatást is tulajdonítanak a növénynek.

A sarkantyúka mustárolajat, illóolajakat, káliumot tartalmaz. Az összes ehető növény közül ez tartalmazza a legtöbb luteint

Próbáljuk ki ezt a finom feltétet:

Sarkantyúkás fűszervaj

• 250 g puha vaj
• 1 marék sarkantyúkalevél és -virág
• 1 csipet só

A növényi részeket vágjuk lehetőség szerint minél apróbbra. Keverjük a sót a vajba, majd tegyük hozzá a sarkantyúkát és egy villával minél jobban keverjük össze. Tároljuk hűtve. A legfinomabban rusztikus, kovászos parasztkenyérrel fogyasztva.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR