Ehető gyümölcsöket hoz a pirostermésű ezüstfa

Ehető gyümölcsöket hoz a pirostermésű ezüstfa

Hálóval védjük a madarak ellen.

Első pillantásra a ribizlire emlékeztet, de valójában a homoktövissel áll rokonságban a pirostermésű ezüstfa (Elaeagnus umbellata). Különösen robusztus és ősszel ízletes gyümölcsöket fejlesztő növény.

Gyümölcsösen édes ízű, magas antioxidánstartalmú (likopin) bogyói egészségesek. A növény télálló, minden talajtípuson megél, félárnyékban is jól fejlődik. Már tavasszal kifejlődik a számtalan virágfürt, amelyekből majd a termések lesznek. A nyár folyamán a kezdetben észrevétlen bogyók a világoszöld lombok alatt bújnak meg. Augusztus végétől hirtelen színeződnek világító pirosra vagy sárgára.

pirostermesu ezustfa eheto 02

Hiába vannak már ilyenkor tele az ágak gyümölccsel, ezek még nem érettek! A madarakat viszont ez nem zavarja, ők a savanyú bogyókat is eszegetik. Mivel a bogyók nem sokkal az érés előtt a szárnyasok táplálékává válhatnak, érdemes erre az időszakra hálóval védeni a bokrokat. Októberben már édessé válik a bogyó, fogyasztható. Télen a bokor elveszíti leveleit., azonban a sűrűn elágazó ágai ekkor is mutatósak.

pirostermesu ezustfa eheto 03

Bár a fa akár 3 méter magasra is nőhet, elegendő nagy edényt választva akár cserépben is nevelhetjük. Különösen jól mutat, ha mindkét színű fajtából választunk egyet és ezeket ültetjük össze.

Ajánlott fajták: Fortunella® (sárga bogyójú), BeerenSweet'n'sour® (piros bogyójú), BeerenAmoroso® (piros bogyójú, némileg robusztusabb és hidegtűrőbb fajta).

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR