Elérkezett a komposztkazánok időszaka?

Elérkezett a komposztkazánok időszaka?

Így segít a levágott almahéj a lakás fűtésében.

Aki kertes házban él, nagy valószínűséggel már alkalmazza a komposztálást, vagyis a szerves hulladékot külön gyűjti és a végeredményként kapott gazdag, értékes komposztot felhasználja a növények körül. Egyre többen hallottak arról, hogy ez a komposztot akár a fűtőrendszerben is hasznosíthatjuk. A komposztkazánt elvileg magunk is készíthetünk, de az építése igényel némi szaktudást, kellően nagy helyet, nyílt teret és elegendő komposztot is.

A komposztkazán lényegében egyszerű és olcsó megoldás a fűtésre, ami különösen nagy jelentőséggel bír a jelenlegi válságos helyzetben. Ráadásul a működés során keletkező melléktermék, a humusz is rendkívül értékes. Készen kapható változat nincs, egyelőre csak házilag elkészített megoldásokat ismerünk.

A berendezés szíve egy minimum 10-12 köbméteres komposztáló, amely a szokványos kerti méreteknél jóval nagyobb. Benne az energiát növényi, és állati, illetve emberi eredetű szerves anyagok erjedése szolgáltatja. Lényeges jellemzője, hogy a komposzthő felszabadulásakor nyílt láng és füst nem keletkezik, a biomasszában tárolt szén, szén-dioxid helyett humusszá alakul. A komposztkazán így egy valóban fenntartható és környezetbarát lehetősége a biomassza energetikai hasznosításának. A felszabaduló energiát (50 °C körüli komposzthő keletkezik) üvegház, fóliasátor, télikert, lakásunk padló- és falfűtésére, illetve meleg víz előállításra is használhatjuk. Emellett fűtésrásegítéssel kapcsolatban is vannak biztató eredmények.

A keletkező komposzthőt egy hőcserélő csőrendszeren keresztül hasznosíthatjuk. A csőrendszert egymással párhuzamosan kapcsolt spirálok alkotják, a komposzt belsejében egyenletesen elosztva. A rendszerben a vizet keringető szivattyú mozgatja, ennek ki-be kapcsolása szabályozást igényel, lehet automatikus is.

Az ideális komposzt összetételére egy példa:

  • 10 m3 fa-apríték (nyers ágakból stb.)
  • 2 m3 lótrágya (egyéb állati trágya)
  • 2 m3 kerti komposzt (falevelek, kerti és konyhai hulladék, emberi trágya)
  • 8 talicska érett komposzt (humusz)
  • kút- vagy esővíz (bőven, amennyit csak felvesz a fa)

Hozzáértők szerint a 15 köbméteres komposztkazán megépítése körülbelül egy napot vesz igénybe, ha már minden hozzávaló elő van készítve. A már beállt rendszerrel nincs sok munka, de időnként kell vele foglalkozni: hőmérsékletet mérni, levegőztetni, locsolni, stb.

A komposztkazán-fűtési rendszer az egyszerű családi házak egyik megoldása lehet. Vannak biztató eredmények, amelyek azt mutatják, hogy egy jól összerakott és megtervezett komposztkazán akár egy 100 nm-es (bizonyos feltételeknek megfelelő) családi ház fűtését is el tudja látni.

Nagyon sok anyagot találunk az interneten a komposztkazán építésével kapcsolatban. Aki belefogna, mindenképp keressen fel egy szakértőt konzultációra!

 

Forrás:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR