Először kúszik, majd lábra áll és futni kezd: mi az?

Először kúszik, majd lábra áll és futni kezd: mi az?

Annyit segítünk, hogy zöld levelei vannak, amelyek az idő múlásával alakot váltanak. Ősszel rovarok látogatják, mert mézillatot áraszt a kertben...

A borostyán (Hedera helix) nem csak csupalevél kúszónövény, idős korában fatermetű, dúsan virágzó lesz (Hedera helix 'Arborescens'). A leírások szerint Vépen találtak egy 90 cm törzskörméretű példányt.

Némileg megváltoznak a levelei is, a 3-5 karéjú, gyakran fehér erezetű helyett inkább tojásdad, kissé hegyesedőek lesznek, de a legjelentősebb változás az, hogy megáll a saját törzsén és szeptember végén, esetleg október elején nagy bőségben hozza mézillatú virágait. Az illata olyan erős, mint az akác, vagy a hárs illata, betölti a kertet, és messziről odavonzza a méheket és a pillangókat.

Virágzik a borostyán

A rovarok szorgos munkája eredményeképpen a borostyán sok kékesfeketére érő bogyót terem, melyeket a falánk feketerigók sem esznek meg, mert erősen mérgező.

Fiatal és idős egyben

Az időskori alak szaporítása nehezebb: vagy a fiatalkori alakra oltják üvegházban, vagy serkentőszeres (IVS) kezeléssel dugványozzák októberben, esetleg márciusban. Nevelésénél figyelembe kell venni, hogy fényigényesebb a fiatalkori, kúszó alakjánál.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR