A borostyán a sötét oldal növénye

A borostyán a sötét oldal növénye

Az erő legyen veled - mondaná Obi-Wan a borostyánnak, a borostyán pedig ezen felbátorodva beárnyékol mindent: örökzölden, erősen kapaszkodva meghódítja akár a sötétebbik oldalt, vagyis a ház északi falát.

Évek óta mesélek a kamerák előtt a környezetünkben élő növényekről, de a borostyánról még soha se szóltam. Pedig lépten-nyomon találkozunk ezzel az örökzöld kúszónövénnyel, amely már a római társadalom számára is ismert volt: a bachanáliáknak nevezett dínom-dánomok alkalmával (a mai fiatalok tök jó bulinak mondanák az ilyenfajta eseményeket) borostyán hajtásból font koszorúval ékesítették a mulatozók homlokát.

Igen jó futó és kúszó!

A borostyán (Hedera helix) léggyökereivel felkapaszkodik a házak falára, a kerítésre, benövi az árnyékos felületeket, sőt felkúszik a fák törzsén is a koronába. Igen gyakori növénye a temetőknek, mert szinte gondozás nélkül képes elszaporodni.

Különlegessége: fiatalon más a levele, mint idősen

Van egy különlegessége: a fiatalkori növények indái ötosztatú leveleket viselnek. Rengeteg változata van, közöttük fehér, vagy sárgán tarka, apró vagy nagyobb levelűek. Az időskori alakja bokorszerűen nő, virágokat nyit és ősszel fekete bogyókat érlel, levelei pedig oválisak.

Virágzik

A késő nyártól késő őszig virágzó borostyán zöldessárga virágai bővelkednek a nektárban, ami a méhek és más rovarok fontos táplálékforrása.

(Termése erősen, levele enyhén mérgező: bőrkiütést, hányást, hasmenést, görcsöket, kiütést okozhat). Sokan úgy gondolják, hogy az ilyen növény nem is borostyán, hanem valami másféle növény!

Termése

Hogyan szaporítható házilag?

A szaporítása nagyon egyszerű: egy friss hajtást le kell vágni a tőről és be kell dugni a porhanyós talajba, ahol néhány hét alatt gyökeret fejleszt és növekedésnek indul. Érdemes betelepíteni a kertbe, mert nagyon jól elviseli az árnyékos , kevés napsütésben részesülő helyet is.

Aki viszont árudából szeretne borostyánt, akkor itt megnézheti, hogy hol kapható >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR