Elvirágzott a hortenzia – leszedjem az elnyílt virágokat?

Elvirágzott a hortenzia – leszedjem az elnyílt virágokat?

Az elnyílt virágok lecsípése igen elterjedt gyakorlat virágos díszcserjék esetén. Az elfonnyadt, megcsúnyult, elszáradt virágfejek eltávolításával a növény az energiáját a magérlelés helyett új hajtások hozására fogja fordítani, nem mellesleg lehangolóan lepusztult látványt sem fog nyújtani.

A hortenzia különösen nagy hasznát veszi, ha lecsípjük az elhalt virágait, feltéve, ha betartunk néhány egyszerű szabályt. Az alábbiakból kiderül, melyek ezek!

hortenzia elviragzott 02

Az elnyílt virágok eltávolítása a hortenziáról

Mivel a hortenzia virágzata meglehetősen nagy, az elnyílt virágfejek eltávolítása lényeges mozzanat ahhoz, hogy a növény a tartalék erőforrásait az új hajtásnövekedésre használja fel. A műveletet a virágzás teljes időszaka alatt rendszeresen végezzük el, hogy elősegítsük az új virágok kifejlődését és a növény változatlanul kellemesen üde látványt nyújtson. Az elhalt virágok eltávolításának módja attól függ, hogy az év melyik időszakában járunk éppen.

Augusztus előtt az elnyílt virágokat hosszú szárdarabbal együtt vágjuk le. Vizsgáljuk meg a szárat, hol találkozik először egy vastagabb ággal – itt kis rügyeket is fogunk találni. A szárat ezen a ponton vágjuk le, olyan rövid csonkot hagyva, amilyen rövid csak lehetséges, miközben ügyeljünk arra is, hogy a rügyek épek, sértetlenek maradjanak.

Augusztusban, illetve ezt követően a növény a szárain sorban új rügyeket hoz – ezzel jellemzően már következő tavaszra készül. Vizsgáljuk meg az elnyílt virágfejet tartó száron található leveleket. A virágzat alatti első vagy második levélpárnál fiatal rügyeket is felfedezhetünk. Az elnyílt virágot jóval e rügyek felett csípjük le.

A munka során legyen nálunk egy denaturált szesszel átitatott textildarab. Két virágfej lecsípése között ezzel töröljük tisztára a metszőollónkat, hogy megelőzzük a hortenziabokrokban az esetleges betegségek továbbterjedését.

hortenzia elviragzott 03

Télen is eltávolíthatom a hortenzia elnyílt virágait?

Az évnek egy olyan időszaka van, amikor nem tanácsos az elnyílt virágokat a hortenziáról lecsipkednünk, ez pedig a tél beállta előtt van. A következő tavasszal nyíló virágok bimbói ekkor már fejlődésnek indultak épp az elhalt virágfejek alatt, így ha ezeket a növényen hagyjuk, megóvhatják a bimbókezdeményeket az időjárás viszontagságaitól.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR