Eperspenót: bogyója és levele is ehető

Eperspenót: bogyója és levele is ehető

1-2 éve bukkant fel az internetes köztudatban egy érdekes növény. Gyümölcs és zöldség egyben! Egyéves, mégis bogyós, a termésén kívül a levele is fogyasztható, nálunk is megterem, dísznövénynek is ültethető. Mivel imádjuk a multifunkciós növényeket, eldöntöttünk, felneveljük.

Magvásárlás

Vetőmagot a szokásos tavaszi magbeszerző túrán sikerült vásárolnunk az egyik Bauhaus barkácsáruházban. Valószínűleg nem csak mi voltunk kísérletező kedvünkben, mert a polcon már csak néhány tasak árválkodott. Körbenéztünk az interneten is, az egyik csomagküldőnél fellelhető, illetve aukciós oldalon is kínálják. Szinonim nevei az eperparéj, eperlibatop. Így is érdemes ráguglizni.

Ilyen a magja

Palántanevelés

Követtük a tasakon leírtakat és április közepén elvetettük a magot, hogy palántát neveljük. Eltelt legalább két lassú hét, mire megjelentek az első csíranövények, és május közepén, a kiültetéskor még elég gyengécskének bizonyultak. Tanulság: jövőre március végén érdemes elkezdeni a folyamatot, vagy érdemes rögtön helybe vetni.

Kikelt

Más források szerint szakaszosan egészen szeptemberig lehet vetni, de "gyümölcsöt" csak a júliusig elvetett növények hoznak.

Kiültetés

Ha már kísérlet, akkor legyen teljes: a növények egyik fele félárnyékos, a másik fele napsütéses helyre került. Az eredmény nem lett meglepő. A félárnyékba ültetett növények szépen felszívódtak, mintha nem is léteztek volna, míg a többiek elégedetten fürdőztek és fejlődtek az egész napos napsütésben. Kártevők, kórokozók nem raboltak rá, így már semmi sem akadályozhatta meg, hogy termést érleljen.

Guszta

Az eredmény

Az első termések július közepe után kezdtek pirosodni a levélnyelek tövében, így az eperspenót érdekes színfoltja lett a virágágyásnak. A bogyók átmérője nem éri el az 1 cm-t, ezért le is fotóztuk egy ötforintossal, hogy látszódjanak az arányok (az interneten található képek sokszor csalókák). Egy növényen 20-30 db termés fejlődik.

Minden pént megér

A kóstolásnál már egészen izgatottak voltunk. Kétség kívül nagyon dekoratív a termése. A növényleírásokban a termés ízét az eperéhez hasonlítják (figyelem, eperíz és nem szamóca!) és ebben a tulajdonságában nem is csalódtunk: édes, savmentes, igazából semleges ízű, amely ízvilág inkább való sütemények töltelékébe, semmint friss fogyasztásra.

Leveléből nem készítettünk spenótszerű főzeléket, mint ahogyan azt több helyen ajánlják, hanem inkább nyersen kóstoltuk. Levelének íze szintén nem domináns, úgyhogy nyugodtan használható saláták alapjaként, mi is úgy fogjuk elfogyasztani. 1 tövet pedig szépen ott hagyunk a helyén, mert ha minden jól megy, akkor jövőre újraveti magát és állandó növénye lesz a kertnek. Egészségünkre!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?