A talaj felmelegítése magvetéshez – 3 módszert is kipróbálhatsz!

A talaj felmelegítése magvetéshez – 3 módszert is kipróbálhatsz!

Hogy a szabadföldbe vetett mag biztosan kicsírázzon.

Ha úgy tervezzük, hogy márciusban-áprilisban vetünk magot, előfordulhat, hogy a talajt fel kell melegítenünk a magvetés előtt. Ha ugyanis túl hideg, dermedt talajba vetjük a magot, megtörténhet, hogy nem fog kihajtani, hanem elrothad a földben.

talaj felmelegitese 06

Szabadföldi magvetés

A különböző talajfajták különböző ütemben melegszenek fel. Például a könnyű, homokos vályogtalaj gyorsabban felmelegszik, mint a kötött, agyagos talaj. A talaj hőmérséklete a helyi időjárástól is függ. A növények közül a fagytűrő fajták jobban megbirkóznak az alacsonyabb hőmérséklettel, mint a félig fagytűrő vagy fagyérzékeny társaik. A talaj hőmérsékletét talajhőmérővel megmérhetjük. Az eszköz lehetővé teszi a felszínt alatti talajrétegek hőmérsékletének meghatározását. Ez nagyban segít eldönteni, mikor célszerű az egyes növényfajták magjait elvetnünk.

Íme néhány hasznos tanács, hogyan melegíthetjük fel az ágyás talaját tavasszal.

talaj felmelegitese 05

1. Takarjuk be a talajt polietilén fóliával

Fedjük le a talaj felszínét polietilén fóliával vagy talajtakaró mulccsal. A védőburkolat védi a talajt a hideg esőtől és a késői hótól. A sötét színű takaróanyag előnye, hogy magába szívja a nap hőjét és átadja azt a talajnak.

talaj felmelegitese 01
gardenersworld.com

2. Készítsünk kis légterű fóliaalagutat

A kis méretű fóliaalagutat gyakran használjuk magvetéshez és palántaneveléshez. Még jobban kihasználhatjuk az előnyeit, ha már 2-3 héttel a magvetés előtt elhelyezzük a kertben. Az alagútban rekedt levegő a napon felmelegszik és fokozatosan átmelegíti talaj felső rétegét is.

talaj felmelegitese 10

talaj felmelegitese 02
gardenersworld.com

3. Takarjuk a talajt szalmával

A szalma durva szerkezete csapdába ejti a levegőt, amely felmelegíti a talajt és hőszigetelő rétegként védi azt a hideg szelektől. Takarjuk tehát be a talaj felszínét szalmával 10 cm vastagon, majd lapogassuk le deszkákkal, téglákkal vagy gerinccserepekkel.

talaj felmelegitese 03

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR