Érdemes elültetnem a kánna összegyűjtött magvait?

Érdemes elültetnem a kánna összegyűjtött magvait?

A kánnát rendszerint a föld alatti rizómája több részre osztásával szaporítjuk. De vajon magról megtehetjük-e ugyanezt? Az alábbiak megadják a választ a kérdésre.

A kánna szaporítása magról

A kánna magról való szaporítása lehetséges, mivel számos fajta életképes magokat érlel. De mivel a szemkápráztató virágokat nyitó fajták legtöbbje hibrid, ne számítsunk arra, hogy a magról történő szaporítás megjelenésében ugyanazt a változatot eredményezi.

Mindazonáltal, ha kedvünket leljük a magról való növénynevelésben, csak hogy megtapasztaljuk, mire is juthatunk a vállalkozásunkkal, mindenképpen érdemes próbát tennünk vele. Csalódásra biztosan nem lesz okunk, mivel a kánna alapfajtái is mind meglehetősen tetszetősek a maguk egyedi színvilágával és mintázatával.

A kánnamagok összegyűjtése

Tehát mikor is tudunk a kánnáról magot fogni? Miután a növény elvirágzott, fürtökben toktermések fejlődnek ki. A gömbölyded toktermések zöldek, tüskések, általában 1-3 magot tartalmaznak. Barátságtalan külsejük ellenére teljesen ártalmatlanok.

A magokat akkor gyűjtsük össze, amikor a toktermések külseje már megszáradt. A tokok ekkor kinyílnak és láthatóvá válnak a belsejükben rejtőző fekete magok. A tokokat enyhén összenyomva könnyen ki tudjuk ugrasztani a kissé ovális magokat a helyükből. Meglehetősen nagyok, így könnyen kezelhetőek.

kanna mag ultetes 02

Hogyan csíráztassuk ki a kánna magját?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon a kánnamagokat közvetlenül a kertbe is elültethetjük-e? Sajnos nem, mivel a magról történő szaporítás már nem annyira egyszerű, mint magot gyűjteni. A magok nem csíráznak ki, ha közvetlenül szabadföldbe ültetjük el azokat. Ennek legfőbb akadálya a mag kemény külső burka. A kánnamagokat elő kell készítenünk a csíráztatásra, mégpedig a legkülső réteg megpuhításával. Ez nagyban elő fogja segíteni a csírázást.

A kánna magról való neveléséhez jellemzően hozzátartozik tehát a magok beáztatása. Ne csüggedjünk, ha elsőre nem járunk sikerrel. Előfordulhat, hogy többszöri próbálkozásra fogunk csak tudni mindent helyesen csinálni. Az egész műveletet legalább 1-2 hónappal a tervezett kiültetést megelőzően kezdjük meg. A csírázás maga általában 1-2 hetet vesz igénybe.

Beáztatás

A kánnamagokat legalább 24 órán át áztassuk vízben. Vannak, akik langyos vizet ajánlanak ehhez. A magok kicsíráztatásához lehetőleg jó minőségű, bolti ültetőkeveréket használjunk. A palántanevelő cserepekbe vagy poharakba töltött ültetőkeverékbe készítsünk kis mélyedéseket a magoknak. A magokat takarjuk be az ültetőkeverékkel, majd locsoljuk meg.

Miután a magokat elültettük és megöntöztük, a cserepekre húzzunk nejlonzacskót és tartsuk egyenletesen meleg, beltéri helyiségben . 21-24 °C-os állandó hőmérséklet optimális a csírázáshoz. A hőmérséklet fenntartásához fűtőpárnát is használhatunk.

A maghéj lecsiszolása, megkaparása

A kánnamagok csírázását elősegíthetjük egy másik módszerrel is. Mégpedig azzal, hogy elültetés előtt a mag héját egy darabon ledörzsöljük például egy darab csiszolópapírral vagy csiszolóvászonnal. Addig csiszoljuk a mag külső felületét, amíg egy kis helyen láthatóvá nem válik a belseje, azaz a magfehérje.

Az ily módon előkészített magokat beáztatás nélkül is elültethetjük az ültetőkeverékbe, mivel a víz most már akadálytalanul be tud hatolni a mag belsejébe. A cserepeket ez esetben is tartsuk mindvégig melegen.

A kánna egyszikű, ami azt jelenti, hogy csírázáskor egyetlen sziklevelet fogunk először megpillantani. Amikor a palánták magassága eléri 15 cm-t, átültethetjük azokat nagyobb cserepekbe. A kertbe csak akkor ültessük ki azokat, miután a fagyveszély már biztosan elmúlt.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?