Az ősz az évelők tőosztásának ideje

Az ősz az évelők tőosztásának ideje

A "felesleg" cserépbe kerülhet.

A tőosztással nem csak megsokszorozhatjuk a növényeinket, de a későbbi gazdag virágzásukat is elősegíthetjük.

Az ősz ideális időpont az évelők ültetésére, de tőosztására is. A talaj ilyenkor még elég meleg, a növényeknek pedig elegendő idejük van begyökeresedni a téli nyugalmi időszakig. Kivételt képeznek az ősszel virágzók, ezeket tavasszal ültessük! A kötött, nedves talajnál is jobb megvárni, amíg a hideg évszak elmúlik.

Először vágjuk vissza a növény föld feletti részeit, majd ássuk ki az egész gyökérlabdát, lehetőleg nem megsértve a gyökereket. Ezt követően a nagyságtól függően kézzel, egy éles szerszámmal vagy késsel vágjuk, szedjük szét a növényt több darabra. Minden egyes kis növény rendelkezzen erős gyökerekkel és egészséges hajtáscsúcsokkal. Ezeket aztán némi komposzt kíséretében elültethetjük az új helyükön.

osz evelok toosztasa 02

Előfordulhat, hogy a tőosztásnál döbbenünk rá, hogy nincs több hely a kertben, ahova ültethetünk. Az évelők nagy részét cserépbe, dézsába is tehetjük, friss földbe, alaposan beöntözve. Az első télen tanácsos őket takarni, a fagytól védeni. A cserepeket érdemes körbetekerni jutával, buborékfóliával.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?