Ez a top 3 leggyakoribb kérdés a Kertészkedők Klubjában

Ez a top 3 leggyakoribb kérdés a Kertészkedők Klubjában

Itt vannak a válaszok.

Már közel 130 ezer tagot számlál a Kertészkedők Klubja, ahol a lelkes hobbikertészek tanácsot kérhetnek, fotókkal büszkélkedhetnek, megoszthatják egymással a tapasztalataikat. Természetesen sokan kérdeznek is, hogy mit ültessenek egy adott területre, ki hogy gondozza a rózsát, mikor szedi a cukkinit. Vannak újra és újra visszatérő kérdések, „örökzöldek”, amelyek nélkül nem múlik el hét.

Összegyűjtöttük a top 3 kérdést, amivel már mindenki találkozhatott:

1. Kivihetem-e már a leandert?

Alig bújnak ki az első tavaszi napsugarak, jóformán még nagykabátban indulunk útnak, amikor valaki felteszi a kérdést: kivihetem-e már a leandert? A leanderek a mediterrán területekről származnak, ottani körülmények között a telet is a szabadban töltik. Alapszabályként elmondható, hogy minél hosszabb időt tölthetnek a cserepesek a szabadban, annál egészségesebbek lesznek, azonban ha túl hamar visszük ki őket, akkor el is fagyhatnak, elsősorban az éjszakai fagyok miatt.

Ideális megoldás lehet, ha a fényre és friss levegőre szomjazó növényeinket a melegebb tavaszias napokon kitesszük, de estére behozzuk, vagy gyapjúfóliával takarjuk őket. Ez azonban szinte kivitelezhetetlennek tűnik. Ésszerűbb megoldás a növények igényeit figyelembe venni, és a hidegérzékenységüktől függően a megfelelő időben kihelyezni őket.

kertklub top harom kerdes 02

Az első cserepesek, amelyek már április elején kikerülhetnek, a Földközi-tenger vidékének növényei, kemény levelekkel: ide tartozik a leander is. Természetesen feltétel, hogy már ne legyen állandó fagy az előrejelzésben. Amennyiben a kihelyezés után mégis 0 °C alá esik a hőmérséklet, elegendő egy fóliával takarni őket.

2. Mi ez a növény?

A kérdéshez egy fotót mellékel a kérdező, ahol szinte mindig ugyanaz látható: egy gyorsan fejlődő, mindenhol kibújó, nagy, zöld, szív alakú levelekkel rendelkező növény – ez az alkörmös. Az alkörmöst dísznövényként, sövényként is ültetik, azonban akkor is megjelenhet a kertben, ha egyáltalán nem szeretnénk. Szinte kiirthatatlan, jól tűri a szárazságot, tűző napot is. Az egész növény mérgező, vigyázni kell, nehogy a bogyója kisgyermek kezébe kerüljön! Nem muszáj irtani, mert dísznövényként is ültetik, de ha nem szeretnénk, hogy szaporodjon, akkor bizony kapálni kell, mert erős gyökereivel agresszíven terjed.

kertklub top harom kerdes 03

3. Ez micsoda?

Egy újabb fényképes kérdés, ahol viszont nem a fát fotózzák, hanem annak termését: grapefruit méretű, zöld, rücskös valamit. A „valami” nem más, mint a narancseperfa termése. Ez az Észak-Amerikából származó, tövises ágú, lombhullató cserje vagy fa parkokban, út mentén is megtalálható. Gyümölcse ideális lakásdísz, például szárazvirág-dekorációkban sokféleképpen – egészben vagy felvágva – felhasználhatjuk.

kertklub top harom kerdes 04

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR