Ez is lehetséges? Virágágyás ásás nélkül!

Ez is lehetséges? Virágágyás ásás nélkül!

Így dobd fel a kerted könnyen kialakítható, ásást nem igénylő ágyással.

A virágágyás létrehozásának egyik legegyszerűbb módja, ha a természet erejére hagyatkozunk. Azaz kihasználjuk a Nap melegét és általában a természet adta lehetőségeket, köztük a szorgos földigiliszták fáradhatatlan munkáját ahhoz, hogy a kerti pázsit egy tetszés szerinti részén tápdús, ültetésre alkalmas földdarabot hozzunk létre.

viragagyas asas nelkul 02

Ha kartonlapokat, újságpapírt és komposztot terítünk le egymásra a fű tetején, néhány hónap elteltével a gyepes talaj 15-20 cm vastag földréteggé bomlik le. Ha az ágyást az ültetési szezon elején készítjük elő, a következő idény elejére már alkalmassá is válik az ültetésre. Például, ha a rétegeket kora tavasszal terítjük szét, a nyári hónapokra ültethetővé válik a terület. És ami a legjobb az egészben, hogy mindezt verejtékes munka, hajlongás, ásás nélkül érhetjük el.

viragagyas asas nelkul 03

De lássuk az ásás nélküli virágágyás létrehozásának folyamatát lépésről lépésre is!

1. Alapozó rétegek

Miután eldöntöttük, hol legyen az új ágyás, körben jelöljük ki a helyét kődarabokkal vagy téglákkal. A kijelölt területen belül a fű tetejére fektessünk hullámkarton lapokat. Kerti slaggal locsoljuk meg, hogy jól átitassa a víz. A karton tetején terítsünk szét 6 lap vastagságban fekete-fehér újságpapírt.

2. Komposzt

A papír tetejére terítsünk szét 10-15 cm vastag rétegben komposztot. Ha nem magunk állítjuk elő a komposztot, helyettesíthetjük fele részben bolti virág- vagy palántafölddel, fele részben pedig érett szerves trágyával. Ha ezzel készen vagyunk, a továbbiakat rábízhatjuk az időjárásra és a földigilisztákra, ők elvégzik a szükséges munkát, azaz gondoskodnak a rétegek fokozatos, de biztos lebomlásáról.

viragagyas asas nelkul 04

3. Mielőtt nekiállunk az ültetésnek

Pár hónap elteltével el is készül az ültetésre tökéletes ágyás. Ilyenkor, még az ültetés megkezdése előtt célszerű például csepegtető öntözőrendszert telepítenünk. Továbbá építhetünk az ágyásnak dekoratív szegélyt téglákból, terméskövekből, facölöpökből, deszkákból. Ha az ágyás nagy területet foglal el, ültetés előtt készítsünk egy azt átszelő ösvényt, azaz rakjunk le kerti tipegőket. lépőköveket, járólapokat. Ezek az ültetést és az elültetett növények gondozását is megkönnyítik.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR