Ez lehet az oka annak, hogy nem virágzik a nőszirom

Ez lehet az oka annak, hogy nem virágzik a nőszirom

Mész, napfény, laza talaj.

A nőszirom, más néven írisz kedvelt kerti növény, sokan ültetik csoportokba, ágyásokba. Számtalan faja és fajtája ismert, ezeknek a virágzása igen látványos, azonban előfordulhat, hogy a növényünk csak gyengén, alig hoz virágokat. Mi lehet ennek az oka?

Elsősorban a nem megfelelő ültetési hely csökkentheti az írisz virágzásának gazdagságát. A növény kerüljön napos helyre és lehetőleg laza, száraz talajba. Amennyiben a közeg túl kötött, komposzt bedolgozásával segíthetünk. A jó vízelvezetés rendkívül fontos, az írisz ugyanis nem viseli a pangó vizet.

noszirom nem viragzik oka 02

Ha az írisz az első év május-júniusában szépen virágzik, majd a következő évben gyengén, ez könnyen lehet a túl savanyú talaj következménye. Ebben az esetben segíthet a tavaszi mészpótlás.

Amennyiben a mészhiányt kizárhatjuk a kertünkben, érdemes megvizsgálnunk, hogy kellően napos helyen nő-e a növény, a nap nagyjából háromnegyedében napfényt kell a nősziromnak kapnia.

noszirom nem viragzik oka 03

Ha a rizómák túl sűrűn helyezkednek el, a virágzás akkor is csökkenhet, ebben az esetben a gyökér feldarabolása és szétültetése lehet a megoldás. Minden fiatalabb oldalrizómát válasszunk le és ültessünk el jól meglazított talajba. Az írisz magától is terjed a kertben a rizómák segítségével.

A túl sok nitrogént tartalmazó műtrágya sem tesz jót, mert csak a levelek fognak fejlődni, a nősziromnál csak alacsonyabb nitrogéntartalmú trágyákat használjunk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR