Recéshagymájú nőszirom: 4 ok, ami miatt érdemes ültetned belőle!

Recéshagymájú nőszirom: 4 ok, ami miatt érdemes ültetned belőle!

Jó szívvel ajánljuk a recéshagymájú nőszirmot azoknak a kerttulajdonosoknak, akik korábban esetleg még nem találkoztak vele.

Az alábbiakban 4 okot sorolunk fel, amiért érdemes a recéshagymájú nősziromból (Iris reticulata) ültetni a kertbe:

1. Kora tavaszi virágzás

A recéshagymájú nőszirom kis termetű évelő, az egyik legszebb virágzó hagymás. Kifejezetten tél végi vagy korai tavaszi virágzású növény, amely általában február-márciusban virágzik. A hideg időjárás dacára is szirmot bont: lila, kékeslila vagy sárga virágai igazi ékkövei a kertnek.

Hagymás növény lévén az általa teremtett színes csoda évről évre visszatér. A recéshagymájú nőszirom ideális a legtöbb kertbe, kifejezetten jól mutat csoportosan ültetve olyan kisebb területeken is, mint egy-egy virágágyás vagy sziklakert.

receshagymaju noszirom 4 ok 03

2. Viszonylagos igénytelenség

A recéshagymájú nőszirmot egyszerű a kertbe telepíteni, és viszonylag könnyen gondozható. Előnyei közé sorolható, hogy többnyire nem igényel speciális gondozást, és könnyen szaporítható. Nem árt ugyanakkor tudni, hogy igényli a jó vízelvezető képességű, tápanyagban gazdag talajt. Nem igényel túl sok vizet, de azért az első évben rendszeresen kell locsolni, különösen az ültetés utáni első hónapokban. Ha a talaja szegény tápanyagokban, érdemes évente egyszer, még az aktív növekedési időszaka előtt a talajt műtrágyával feljavítanunk. Virágzás után az elnyílt virágokat és a szárakat távolítsuk el.

receshagymaju noszirom 4 ok 02

3. Egyszerű ültetés

A recéshagymájú nőszirom hagymáit általában ősszel szokás elültetni, miután az időjárás hűvösebbre fordul. Az ültetőgödör kb. 10 cm mély és 10-15 cm széles legyen. A hagymákat 5-7 cm mélyre, egymástól 10-15 cm távolságra ültessük el. Ha az őszi ültetést elmulasztottuk volna, akár tavasszal, a virágzása idején is ültethetünk belőle.

receshagymaju noszirom 4 ok 04

4. Könnyű beszerzés

A növény kedvező áron beszerezhető a legtöbb kertáruházban vagy online kertészeti webshopban. Szín- és fajtagazdagsága lehetővé teszi a kertészek számára, hogy az egyedi igényeiknek megfelelő virágokat válasszák.

Összességében, a recéshagymájú nőszirom egy kis helyen is nagy hatást gyakorló, gyönyörű színekben pompázó, könnyen gondozható növény. Tökéletesen illeszkedik azoknak a kerttulajdonosoknak az igényeihez, akik szeretnék a kora tavaszi kertjüket színesebbé és élettel telibbé tenni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR