Van, akinél kétszer virágzik a nőszirom

Van, akinél kétszer virágzik a nőszirom

Egyszer májusban, egyszer pedig ősszel bontja szirmait, ha jól választunk fajtát.

Májusban és júniusban gyönyörködhetünk a magas szakállas nőszirom változatos virágaiban. De talán kevesen tudják, hogy vannak olyan fajták, amelyek ősszel másodszor is virágoznak.

noszirom ketszer viragzik 02

Mivel nagy részük az Egyesült Államokból származik, "rebloomer"-nek is nevezik. Ahhoz, hogy ezek a fajták szeptember-októberben másodszor is virágozzanak, a nyárnak jó melegnek kell lennie.

noszirom ketszer viragzik 03

A tavaszi virágzás után csak a virágszárakat vágjuk le, a leveleket ne bántsuk. Nagy szárazságban 10-12 naponta öntözzük meg. Legyünk türelemmel, mert az őszi virágzásra gyakran csak az elültetés utáni második évtől lehet számítani.

noszirom ketszer viragzik 04

A nőszirom erős, kifejlett gyöktörzsű évelő, amely akár 40 cm magasra is megnő. Levelei alul fejlődnek, a szára felül gyengén elágazó. A levek csaknem olyan hosszúak, mint a virágos szár, ősszel elpusztulnak. A virágok ülők, hamar elnyílnak, a toktermésekben sok mag képződik. Száraz tölgyesekben és lejtőkön, erdőszéleken, cserjéseken él, homokon is előfordul a közép-európai síkságokon, domb és hegyvidékeken.

noszirom ketszer viragzik 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR