Ezeket a növényvédő szereket már nem szabad használni – itt a listájuk

Ezeket a növényvédő szereket már nem szabad használni – itt a listájuk

Közreadjuk a legfrissebb listát a Magyarországon már nem használható növényvédő szerekről, ezeket vonták ki a forgalomból az utóbbi 5 évben, 2017 és 2022 között.

Az növényvédő szereket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) engedélyezi és ez a hivatal teszi közzé (kereshető formában) az aktuális listájukat is. Minden évben felülvizsgálnak hatóanyagokat, amelyek engedélyeit nem újítják meg, vagy épp kivonják őket a forgalomból, esetleg felfüggesztik a használati engedélyüket.

A növényvédő szereket Magyarországon három veszélyességi kategóriába sorolják. A besorolási szempontok közé tartozik a felhasználásuk módja és a környezetre gyakorolt hatásuk.

Az I. kategóriába sorolt növényvédő szerek használatához elsőfokú növényvédelmi képesítés szükséges (e kategóriára szoktak “Fehér könyv”-ként hivatkozni). A II. kategóriába sorolt szerek (Zöld könyv) értékesítése, vásárlása és felhasználása is engedélyköteles, illetve szaktudáshoz kötött. A III. kategória növényvédő szerei szabadon forgalmazhatók – jellemzően ebbe a kategóriába tartoznak a házikertekben használt rovarirtó, gombairtó, gyomirtó szerek. Természetesen ez utóbbi szereket is nagy gondossággal, pontossággal és óvatossággal kell kezelni. A gazdaboltokban, városi kertészetekben, háztartási boltokban, faiskolákban, hipermarketek és barkácsáruházak kertészeti osztályán is megvásárolhatók (bár általában a polcról nem lehet levenni őket, hanem az eladó zárt szekrényből adja át a tasakjaikat).

novenyvedo szereket mar nem szabad 02

Az Agrárközgazdasági Intézet 2022-es elemzése (pontos címe: Növényvédő szerek értékesítése, 2021. év, szabadon letölthető) részletesen felsorolja a 2021-évben történt változásokat és azok hatását a következő évekre. Ebből a kiadványból idézzük az adatokat:

A 2021-es évben több hatóanyagot is kivontak, amelyek kizárólag a gombaölőket, csávázó szereket érintette. A fenbukonazol hatóanyag kivonása nem volt hatással hazánkra, ugyanis nincs forgalomban olyan szer, amely ezt tartalmazta. A karboxin használatának tiltása a Vitavax 2000, Anchor és Vulneron (sebkezelő) szerekre vonatkozott, de ezek használata itthon legkésőbb 2019-ben megszűnt.

A hatályban lévő kivonások a ciprokonazolt is érintették, itt a következő szerek érvényességi ideje járt le 2021. május 31-én: Ciprodor Extra, Comrade, Mirador Xtra (Amistar Xtra), Keypro, Maxim Star 025 FS, Minister, Seguris Xtra, Sfera 535 SC, Trezor 535 SC. Etridiazolt tartalmazó szerek nem voltak forgalomban hazánkban. Flutriafol hatóanyagú készítmény a Celest Multi volt, aminek szintén 2021. május végén járt le az érvényességi ideje. A következő fungicideket érintette a miklobutanil felhasználásának megszüntetése: Misha, Shild 20 EW, Systhane 20 EW, Talentum 20 EW. Ezek érvényessége is 2021. május 31-én járt le. Orizalin hatóanyagú peszticid sem volt forgalomban Magyarországon. A Gulliver 50 PX-t az azimszulfuron betiltásával 2021. december 31-én szüntették be. Flukinkonazolt egy hazai növényvédő szer sem tartalmazott.

A kivonás alatt álló hatóanyagok többségénél az érvényességi idő 2021-ben lejárt és a következő herbicideket érintette (2. táblázat): Bromotril 25 SC, Bromotril 40 EC, Emblem, Mextrol B, Nagano, Pardner, Sabel 225, Sunflex 40 EC, Zeagran 340 SE a bromoxinil miatt. A mankoceb hatóanyagot tartalmazó készítményeket 2021. október 4-ig értékesíthették a kereskedők, 2022 év elején használatát betiltották. Az etoxazolt egyetlen atkaölő tartalmazta: a Zoom 11 SC. Fenpirizamin a Prolectus gombaölőben található, ennek engedélye 2023. december 31-én jár le. Az alfa-cipermetrint tartalmazó rovar- és atkaölők közül a Killer 10 EC hatósági engedélye 2021 végén lejárt, azonban a Penge 10 EC-é 2022 végén jár csak le. Famoxadon csak két gombaölőben van, amely érintett: az Equation Contact és a Tanos 50 DF.

Az alábbi szerek pedig felülvizsgálat alá kerültek: Spinetoramot egyetlen rovar- és atkaölő tartalmaz, a Delegate 250 EW, ennek hatálya 2025. november végén zárul. A tienkarbazon miatt az alábbi gyomirtókat vonhatják ki a későbbiekben: Adengo, Adengo 465 SC, Capreno, Conviso One, Huszár Aktív Plusz, Mester Power, Monsoon active. Valifenalát által a következő gombaölők kerülhetnek ki a szerek kínálatából: Emendo F, Pegaso F, Valis F, Voyager. Acequinocylt, flubendiamidot és inkonazolt tartalmazó szer nincs forgalomban hazánkban. Emamektin 3 rovar- és atkaölő szerben található: Affirm, Affirm Opti és Revive II. Pendimetalint a következő gyomirtókban van: Activus 400 SC, Legato Trio, Pendi 330 EC, Pendifin 400 SC, Pendum 330 EC, Sharpen 330 EC, Sharpen 40 EC, Stomp 400 EC, Stop Aqua, Trinity, Wing-P.

Aminopiralid hatóanyag tekintetében a következő herbicidek érintettek: Corte SE, Effigo, Genius WG, Ikarus, Mustang Forte, Runway, Synero, Taltos N 450 WG. Az azoxystrobin-tartalom miatt az alábbi fungicidek kerülhetnek le a listáról: Afrodyta 250 SC, Agrideal-Azoxi 25, Amistar, Amistar Gold, Amistar Spray, Amistar Sun, Amistar Top, Azaka, Azbany, Azir 250 SC, Blister, Bolid 250 SE, Conclude AZT 250 SC, Globaztar 250 SC, Legado, Makler 250 SE, Maxim Quattro, Mirador, Mirador Forte, Mirador SC, Mirador Supreme, Mister, Priori Sun, Quadris, Quadris Max, Sinstar, Symetra SC, Tazer 250 SC, Universalis, Vendetta, Zaftra AZT 250 SC, Zoxis 250 SC. Klorantraniliprol hatóanyagú rovar- és atkaölők kerültek felülvizsgálatra: Ampligo, Coragen, Coragen 20 SC, Voliam, Voliam Targo. Oxifluorfent és metaflumizont nem tartalmazott egyik hatályban lévő növényvédő szer sem. A következő gyomirtók lehetnek érintettek a fluroxipir hatóanyag miatt: Arrva, Bofix Garden, Bonaca, Colombus EC, Croupier OD, Flurostar 200, Flurostar Super, Flurox Forte 333 EC, Fluxyr, Galgona 200 EC, GaliStop, Kinvara, Magellan, Minstrel, Praxis Star, Star Forte 333 EC, Starane Forte 333 EC, Tomigan 250 EC, Tomigan XL, Trimmer Trio. Imazalilt tartalmazó csávázószerek is megfigyelés alá kerültek: Conima, Orius 5 FS, Rancona-i Mix. A krezoxim-metil tartalma miatt a Collis SC gombaölő sorsa is megkérdőjeleződött. Teflutrint a következő csávázó és talajfertőtlenítő szerek tartalmazzák, amiket felülbírálnak: Attack, Bomber, Carremox, Force 1,5 G, Force 20 SC, Force Evo, Forsoil 1,5 G, Microsed Geo, Sobenio, SoilGuard 1,5 GR, Teflix. A Priofenon miatt a következő gombaölőket vonhatják ki: Diopyr, Kusabi, Powdrio, Profinity 180 SC, Property 180 SC.

Megújításra nem javasoltak a következő hatóanyagokat tartalmazó inszekticidek: abamektin – Abamect SC, Agrimec Pro, Amverti Pro, Fazilo, Safran, Tervigo, Vargas, Vertimec Pro, Voilam Targo; cipermetrin – Altair, Belem 0,8 MG, Centris 250 EC, Columbo 0,8 MG, Cyperkill 25 EC, Cyperkill Max, Penge 10 EC, Signal 300 ES, Sherpa Duo, Sherpa 100 EW, Sherpa 100 EC; indoxakarb – Avaunt 150 EC, Doxa 30 WG, Explicit Plus, Steward 30 DF; szulfoxaflor – Closer 120 SC, Transform 500 WG; foszmet – Imidan 50 WP. Penflufent nem tartalmazott egyetlenegy peszticid sem.

A növényvédő szerek engedélyezése nemcsak élelmiszer-biztonsági, hanem élelmezésbiztonsági szempontoknak is alá van rendelve. Tehát nem csak az a fontos, hogy a szerek felhasználói és az élelmiszer-fogyasztó lakosság egészségét megőrizzük, hanem az is, hogy az élelmiszer-termelés szintjét kellően magasan tartsuk, azaz ne engedjük a termés túl nagy részét elveszni. Az orosz-ukrán háború hatására a hivatalok jelenleg az élelmiszer-ellátás szempontját különösen fontos szempontnak tekintik.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?