Ezt azért elvárhatja a kertész egy jó fűrészlaptól!

Ezt azért elvárhatja a kertész egy jó fűrészlaptól!

A fűrészekről szóló sorozat 2. részében az új típusú, metszésre is alkalmas fűrészek tulajdonságait mutatjuk be.

 

Hogyan ússzuk meg a rozsdát?

Ebben a három perces videóban a Silky fűrészlapokról van szó. A Silky márka minden fűrészlapja különleges japán minőségi acéllemezből készül. A két legfontosabb tulajdonsága a szilárdság és a rugalmasság, a leendő fogak helyén van szükség a szilárdságra, és a lap teljes hosszában a hajlékonyságra és a rugalmasságra. Az ilyen tulajdonságú anyag csak szénacél lehet, a mai tudásunk szerint rozsdamentesre ötvözött acélból ezt nem lehet megvalósítani. Ennek megfelelően a fűrészlapokat már gyárilag rozsdamentesítő bevonatokkal látják el, munkavégzés után pedig magunknak kell a fűrész tisztítani, szárítani és olajozni.

silky fureszek 02 resz 02

A foga legyen kemény, a foka pedig hajlékony

A standard fűrészlapok stancolással készülnek, azaz hatalmas erejű késekkel, egyetlen ütéssel vágják ki a kívánt formát az acéllemezből. Ez a művelet viszont megváltoztatja az anyagszerkezetet, pont a széleken, a fogak helyén. Ezt elkerülendő a Silky fűrészlapokat lézerrel vágják ki (laser cut). A Silky fűrészlapok a keret-nélküliségükhöz képest rendkívül vékonyak, általában 1,0 és 1,5 mm közötti vastagságúak. Csak az érdekesség kedvéért, a legvékonyabb Silky fűrészlap mindössze 0,6 mm-es, asztalosoknak, bútorművészeknek ajánlott típus; a legvastagabb a Hayauchi teleszkópos modell óriása, amely 2,3 mm-es, ami minden bizonnyal szükséges hat méteres magasságban a fejünk fölött, vastag ágak vágásánál.

silky fureszek 02 resz 03

Középen vékony, így nem szorul meg

Amiben talán egyedülállóak a Silky fűrészlapok, az a konkáv kialakításuk, azaz néhány tized milliméterrel vaskosabbak a lap fokánál és a fogaknál, viszont vékonyabbak középen. Ez a homorú forma megkönnyíti a penge mozgását az éppen vágott fatestben, minimálisra csökkenti a megszorulás veszélyét. A következő videókban bemutatjuk, hogy a gyártó még mi mindent tett a könnyebb siklásért, és felhasználóként mi mit tehetünk a hatékonyabb és biztonságosabb fűrészelésért.

***

Fűrész 02/20 – A sorozat írója és főszereplője Bálint János kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, a Silky fűrészek forgalmazója, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében. Az egyes részek a Hobbikert.hu magazinban is megjelennek 2022 nyári és őszi időszakában.

A sorozat eddigi részei:

  1. Videósorozat készül a modern kerti fűrészekről – itt az első rész
  2. Ezt azért elvárhatja a kertész egy jó fűrészlaptól!
  3. A nagyfogú fűrész nagyot is harap, de vajon ez kell-e a kertbe?
  4. Mitől harap a fűrész és miért nem szorul meg?
  5. Így fogd a fűrészt, hogy harapjon
  6. Jobban vág a fűrész ezzel a technikával

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR