Videósorozat készül a modern kerti fűrészekről – itt az első rész

Videósorozat készül a modern kerti fűrészekről – itt az első rész

A Silky fűrészek mintáján készülő párperces videókból összesen 20 rész érkezik a következő hetekben. Megmutatjuk, hogy a hagyományos keretes fűrészeket hogyan (és miért) váltották le az apró, kardszerű pengével rendelkező, néha bicskaként becsukható, néha teleszkópos nyélre rögzíthető japán fűrészek.

 

Silky a világ legjobb fűrészének tudja magát, mi utánajárunk, hogy valóban így van-e, mit tud Silky, amit más kézi fűrészek nem.

A legtöbb szakma – kertészek, asztalosok, barkácsolók, erdészek – keretes kézi fűrészeket használnak, mert azok egyszerűek, olcsók, a fűrészlapjuk könnyen cserélhető, és mindkét irányban, azaz húzva és tolva is vágnak. Viszont van, amit a keretes fűrészek nem tudnak; szűk helyeken, faágak között, már elkészült faszerkezetek szögleteiben nem működnek, mert vagy nem is férnek be, vagy csak nem dönthetők a kívánt irányba.

Silky kizárólag keret nélküli kézi fűrészeket kínál, és úgy tűnik, hogy valóban nem hiányzik a keret. Vajon mivel helyettesítik? Leginkább azzal, hogy csak húzva vágnak, a pengét visszafelé tolni csak nagyon finoman szabad. Ezen kívül japán szuper acél minőséggel, különleges fogazattal, vibrációcsökkentő megoldásokkal és még számos róka trükkel. Silky logója a róka, aki japán népmesei hős, nem csak ravaszdi, mint a magyar mesékben, hanem nagyon okos, száz ötlete van, mint Silkynek a fűrészek tökéletesítésére.

silky fureszek 01 resz 02

Kinek készülnek a Silky fűrészek?

Mindenkinek, aki élő vagy holt fával dolgozik, nem akarja gépek zúgását hallani, vagy nem akar egy motoros fűrészt cipelni magával. A fő célcsoportok a kertészek, faápolók, parképítők- és fenntartók, mezőgazdák, vadászok, asztalosok, ácsok, erdészek, turisták és bushcraftolók, azaz akik a természetben akarnak túlélni, sütni-főzni, szállást építeni.

silky fureszek 01 resz 03

Milyenek a Silky fűrészek?

Van kb. 50 típus, átlagosan mindegyik 3 méretben, 2-féle fogazattal, azaz több száz változat. A legfontosabb alapvető tulajdonságaik, egyenes és ívelt, fix nyelű és bicskaként behajtható, kicsi és nagy, könnyű és nehezebb, teleszkóposan kihúzható, élő vagy holtfához való, nagy vagy apró fogakkal. És ehhez jönnek még kiegészítésként balták, kések és macséták azoknak, akik még a fűrésznél is gyorsabb szerszámokra vágynak.

Mi 20 rövid videóban foglaljuk össze a legfontosabb tudnivalókat. Mindegyikhez csatolunk egy oldal szöveget. Reméljük, hogy ezek alapján mindenki ki tudja választani a neki legmegfelelőbb Silky szerszámokat.

***

A sorozat írója és szereplője Bálint János kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében. Az egyes részek a Hobbikert.hu magazinban is megjelennek.

A sorozat eddigi részei:

  1. Videósorozat készül a modern kerti fűrészekről – itt az első rész
  2. Ezt azért elvárhatja a kertész egy jó fűrészlaptól!
  3. A nagyfogú fűrész nagyot is harap, de vajon ez kell-e a kertbe?
  4. Mitől harap a fűrész és miért nem szorul meg?
  5. Így fogd a fűrészt, hogy harapjon
  6. Jobban vág a fűrész ezzel a technikával

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR