Mitől harap a fűrész és miért nem szorul meg?

Mitől harap a fűrész és miért nem szorul meg?

A kertészek által használt egykezes fűrészek nemcsak edzett fogakat, hanem különleges bevonatokat is kapnak. De mi a helyzet az élezéssel?

 

Silky sorozatunk negyedik része a fűrészlapok bevonatairól és a fűrészfogak edzéséről szól. A fogaknak természetesen ’harapniuk’ kell, de a fűrészlap többi része a lehető legkevesebbet súrlódjon, semmiképpen ne szoruljon, ideális esetben csak átsiklik a fogak által kivágott résen. Ennek eléréséhez az első eszköz a fűrészlap konkáv, homorú felülete, azaz a lap középső részének vékonysága. A Gomtaro típusú fűrész a fokánál 1,15; középen 1,01; a fogaknál 1,16 mm vastag, csak tized milliméternyi különbségekről van szó, mégis aranyat érnek.

silky fureszek 04 resz 02

Bevonat kell a sikláshoz

A második eszköz a bevonat. A teljesen polírozott acél sem siklik eléggé, ezért kőkemény króm bevonatot kap, ami csúszik, megvédi a pengét a rozsdásodástól, és még szép fénye is van. Némely Silky fűrészen nikkel bevonat van, ugyanezekkel az előnyös tulajdonságokkal, és még a fogaknak is tökéletesebb borítást ad.

Az eredményt nehéz érzékelni. Megpróbáltunk belenézni a fűrészelési résbe, de nem sokat láttunk. Megkíséreltük a belehallgatást; a fűrész húzáskor hangos, mert a fogak keményen dolgoznak; visszatoláskor a fűrész csendes, mert a fogak pihennek, a lap többi része is simán siklik.

silky fureszek 04 resz 03

Nem az egész pengét edzik, csak a fogak hegyét!

Silky fontosnak tartja ezeket a bevonati információkat, és a fűrészek csomagolásán piktogramokkal jelzi a fedőrétegek típusát. Ugyanígy piktogramok mutatják, ha a fogak indukciós edzésen estek át. Ilyenkor a fogak elektromos hevítések és hűtések sorozatán mennek keresztül, amitől a foghegyek még keményebbek, ellenállóbbak lesznek.

silky fureszek 04 resz 04

Van, amit szabad élezni, de mégsem javasoljuk

Az edzett és bevonatos fogak házilagos élezése nem ajánlott, de van néhány kivételes Silky fűrész, amely élezhető, és ezekre még egy későbbi karbantartási videóban visszatérünk.

A videóban bemutatott szerszámok, amelyeket a Silky márkát forgalmazó Hermes Áfész térítésmentesen (és a mondanivalónkat nem irányítva) bocsátott a rendelkezésünkre:

  • Gomtaro
  • Forester
  • Zübat

***

A sorozat írója és szereplője Bálint János kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében. Az egyes részek a Hobbikert.hu magazinban is megjelennek.

A sorozat eddigi részei:

  1. Videósorozat készül a modern kerti fűrészekről – itt az első rész
  2. Ezt azért elvárhatja a kertész egy jó fűrészlaptól!
  3. A nagyfogú fűrész nagyot is harap, de vajon ez kell-e a kertbe?
  4. Mitől harap a fűrész és miért nem szorul meg?
  5. Így fogd a fűrészt, hogy harapjon
  6. Jobban vág a fűrész ezzel a technikával

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR