A nagyfogú fűrész nagyot is harap, de vajon ez kell-e a kertbe?

A nagyfogú fűrész nagyot is harap, de vajon ez kell-e a kertbe?

A fűrészekről szóló sorozat 3. részében az új típusú, metszésre is alkalmas fűrészek legfontosabb adatát mutatjuk be: vajon mire jó a kisfogú és mire a nagyfogú fűrész? Segítünk a választásban.


A legfontosabb adat: hány fog van 30 mm pengén?

Egy fűrész legérdekesebb része a fogazata. Különösen igaz ez a keret nélküli fűrészekre, amelyeknél a használhatóság nagyon jelentős részben a fogak minőségétől függ. Különböző gyártók típusonként eltérő geometriai alakzatokat tartanak jónak a fogak tervezésénél, a keret nélkülieknél a legfontosabb tulajdonság, hogy csak húzva ’harapjanak’, könnyű legyen visszatolni a fűrészlapot az induló helyzetbe. A fogak fontos feladata még a vágás mellett a fűrészpor lehetőleg maradéktalan kihordása is.

silky fureszek 03 resz 03

A nagy fog erős embernek való!

A fogazat összehasonlítására alkalmas ismérv a fogak mérete, amelyet nem a milliméteres alakzatok méricskélésével adnak meg, hanem egyszerűbben a fogak sűrűségével. A nemzetközileg használt mértékegység a brit TPI (teeth per inch), azaz a fogak száma egy hüvelyknyi, vagy svábosan colnyi (németül Zoll) hosszúságban. A PPI (points per inch) az amerikai szabvány, csak a foghegyeket számolja, nem az egész fogakat, de az eltérés a mindennapos gyakorlatban minimális, tíz százalékon belüli. Silky a szerszámai csomagolásán megadja zárójelben a TPI értékeket is, de nagyobb számokkal és a fűrészlapokon csak a saját mértékegységét; a 2,54 mm-es inch helyett 30 mm távolságon számolja a fogakat. Csak példaként, a legfinomabb asztalos fűrészének (Woodboy) 32 foga van 3 centiméteren, a videóban bemutatott Pocketboy 20 fogas, a hatalmas Katanaboy csak 5. A 20 fogassal lehet holt száraz fát is fűrészelni, vagy élő fán finom metszlapot vágni. Az 5 fogas óriáshoz már két kéz és kar teljes ereje kell, mint a nevét adó szamurájkardok többségéhez. Az általánosan használt Silky fűrészek fogszáma 8 és 10 között van, ezek számos célra alkalmasak, puha élő fában nyilván kissé lassabban haladnak, mint a nagyfogúak.

silky fureszek 03 resz 04

Hogyan terpeszt a fűrész foga?

A Silky fűrészek fogai egy síkban vannak, azaz non-set fogak, nincs terpesztésük. A rés, amit kivágnak a fából (nemzetközi angolsággal kerf) alig szélesebb, mint a fűrészlap. A kivétel a hatalmas Hayauchi teleszkópos fűrész fogazata, amely terpesztett, így nem hagy tökéletes simaságú metszlapot, de rendkívül gyorsan vág.

***

A sorozat írója és főszereplője Bálint János kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében. A videókban bemutatott fűrészeket a japán Silky bocsátotta a rendelkezésünkre A szponzorok a videók tartalmába nem szóltak bele, a Hobbikert.hu szerkesztői szabad kezet kaptak a témák és tartalmak összeállításában.

A sorozat eddigi részei:

  1. Videósorozat készül a modern kerti fűrészekről – itt az első rész
  2. Ezt azért elvárhatja a kertész egy jó fűrészlaptól!
  3. A nagyfogú fűrész nagyot is harap, de vajon ez kell-e a kertbe?
  4. Mitől harap a fűrész és miért nem szorul meg?
  5. Így fogd a fűrészt, hogy harapjon
  6. Jobban vág a fűrész ezzel a technikával

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR