Egyenes vagy ívelt pengével jobb fűrészelni?

Egyenes vagy ívelt pengével jobb fűrészelni?

Persze mindkettőnek van előnye és hátránya, nem véletlen, hogy ennyi félét lehet kapni. A kertésznek kell okosnak lennie, hogy magának a megfelelőt válassza.

 

Sorozatunk nyolcadik videója az egyenes és ívelt fűrészpengékről szól; mikor melyiket kell használni, bemutatjuk az előnyeiket és hátrányaikat. Az egyenes pengéknek is csak a fogazott éle egyenes, a foka többnyire íves, a markolat közelében magasabb, távolodva alacsonyabb a fűrészlap. Az egyszerű szabály, hogy a könyök- és vállmagasság közötti kb. fél méteres szintben az egyenes pengék sokkal előnyösebbek. Ebben a szintben könnyedén tudok egy kis nyomást gyakorolni a pengére, amivel szabályozhatom, hogy mennyire harapjanak a fogak. Nyomás nélkül nagyon könnyű húzni a fűrészt, de ilyenkor alig halad a vágás. Túl nagy nyomásnál elakadok, olyan nagy a fogak ellenállása. A kettő között intuitívan tudom szabályozni a munkát. Ha gyengébb vagyok, vagy csak fáradt, akkor sok könnyű húzással dolgozom; ha erős vagyok, és sietek, akkor inkább kevés, de haladósabb húzással. A könyök és vállmagasságom persze rögtön megváltozik, ha leguggolok, térdelek, hasalok, vagy ha létrára mászom.

silky fureszek 07 resz 02

Térdmagasság alatt, és fejmagasság fölött

Térdmagasság alatt, és fejmagasság fölött egyértelműen előnyösebbek az ívelt pengék, mert ezeken a szinteken nem tudok nyomást gyakorolni a pengére, az ívelt fűrészek viszont maguktól is harapnak. Ezeknél minimális a saját szabályozási lehetőségem, nekem kell alkalmazkodni erőben és húzási sebességben a fűrészhez és a fűrészelt fához. A Tsurugi curve 330 – 7.5 és a Zübat arborist 330 – 5.5 a legkedveltebb ívelt típusok a gyártó kínálatában. Silky gondolt az átmeneti magasságokra, és azokra is, akik nem kívánnak túl gyakran fűrészt cserélgetni. A Gun-Fighter 330 - 8.5 - 6 pengéje csak kissé, de mégis ívelt, így több magassági tartományban is jól használható.

silky fureszek 07 resz 04

Csak egy érdekesség a Silky katalógusból, hogy kínálnak asztalosoknak konvex, azaz fordított irányban ívelt pengéjű fűrészt is, a sík munkapadon fűrészeléshez.

***

A sorozat írója és szereplője Bálint János kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.

A videóban bemutatott szerszámok, amelyeket a Silky márkát forgalmazó Hermes Áfész térítésmentesen (és a mondanivalónkat nem irányítva) bocsátott a rendelkezésünkre:

  • Gomtaro Pro-sentei
  • Tsurugi
  • Zübat arborist
  • Gun-Fighter

A sorozat eddigi részei:

  1. Videósorozat készül a modern kerti fűrészekről – itt az első rész
  2. Ezt azért elvárhatja a kertész egy jó fűrészlaptól!
  3. A nagyfogú fűrész nagyot is harap, de vajon ez kell-e a kertbe?
  4. Mitől harap a fűrész és miért nem szorul meg?
  5. Így fogd a fűrészt, hogy harapjon
  6. Jobban vág a fűrész ezzel a technikával

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR