Így fogd a fűrészt, hogy harapjon

Így fogd a fűrészt, hogy harapjon

Aki évente csak egy percet fűrészel, el se olvassa, de akinek már fáradt el a keze fűrészelés közben, értékelni fogja az újdonságokat.

A fűrészelésről szóló sorozatunk ötödik videója a fűrészek markolatáról szól. A markolat az interface a szerszám és az ember között, az ezzel foglalkozó tudomány az ergonómia. A fűrészlapot és a fogazatot elsősorban a munkához, az elvégzendő művelethez kell igazítani, a markolattervezés prioritása az emberi kéz. Szerencsés esetben, ergonomikus alkotással ezek a szempontok összhangba kerülnek.

 

A markolat első feladata a rezgéscsillapítás: meg kell akadályoznia, hogy a fűrészlap rezonáljon, azaz lengésbe jöjjön, mert akkor meggyűrődhetne, esetleg el is törhetne. A rezgést a markolat, a kezem, a karom, a vállam és a helyes mozdulataim együtt csillapítják.

silky fureszek 05 resz 02

A markolat második funkciója, hogy különböző csuklóállásokkal lehetővé teszi a fűrész pontos vezetését és a hatékony erőkifejtést. A nagyon precíz, pontos iránytartáshoz a pengéhez legközelebbi, azzal egy irányba eső markolatrészt kell fognom. A nagy erőkifejtéshez pedig a pengére merőleges markolatrészt kell erősen megragadva húznom.

silky fureszek 05 resz 03

A markolat biztonsági funkciója, hogy nem csúszhat meg a kezemben. Belegondolni is rossz, hogy mi történhetne a súlyos macsétával, ha esős időben megcsúszna a kezemben. A tökéletes alak, a puha és recés felület ezt remélhetőleg teljesen kizárja. A Sugowaza fűrésznél plusz védő ütközők tartják távol a kezem a borotvaéles fogaktól. Nem szégyellnivalónak, hanem természetesnek tartom, ha valaki kesztyűben dolgozik, sőt télen ez szinte kötelező; hidegtől remegő kézzel nem biztonságos a munka.

silky fureszek 05 resz 04

A legnagyobb fűrészekhez és a teleszkóposan kihúzható rudazatúakhoz magától értetődően két kéz kell, és a hosszú és puha markolatuk lehetővé is teszi, hogy két marokkal és a teljes felsőtestünk mozgásával dolgozzunk. Ilyenkor különösen fontos a biztos ’horgony’, az erős és szorosra fűzött bakancs.

silky fureszek 05 resz 05

silky fureszek 05 resz 06

silky fureszek 05 resz 07

A videóban bemutatott szerszámok, amelyeket a Silky márkát forgalmazó Hermes Áfész térítésmentesen (és a mondanivalónkat nem irányítva) bocsátott a rendelkezésünkre:

 • cserepenge
 • Tsurugi
 • Ibuki
 • Yoki
 • Sugowaza
 • Longboy

***

A sorozat írója és szereplője Bálint János kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében. Az egyes részek a Hobbikert.hu magazinban is megjelennek.

A sorozat eddigi részei:

 1. Videósorozat készül a modern kerti fűrészekről – itt az első rész
 2. Ezt azért elvárhatja a kertész egy jó fűrészlaptól!
 3. A nagyfogú fűrész nagyot is harap, de vajon ez kell-e a kertbe?
 4. Mitől harap a fűrész és miért nem szorul meg?
 5. Így fogd a fűrészt, hogy harapjon
 6. Jobban vág a fűrész ezzel a technikával

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR