Jobban vág a fűrész ezzel a technikával

Jobban vág a fűrész ezzel a technikával

Az ügyesen tervezett fűrész sokat segít, de néhány trükköt is alkalmazhatunk a kertben ahhoz, hogy szép legyen a vágás.

A fűrészről szóló sorozatunk hatodik része a vágás technikájáról szól. A helyesen tervezett keret nélküli fűrészek alapvető tulajdonsága, hogy a fogak csak egy irányban, húzva ’harapnak’, visszatoláskor pihennek, vagy csak a fűrészport hordják ki. Ebből következik, hogy a fűrésszel való vágást a markolathoz legközelebbi fogakkal, húzva kezdjük.

 

És itt jön az első probléma; nagy fogakkal nehéz indítani, extra erő kéne hozzá. De a Silky gyártója ezt megoldotta: progresszív fogazatot készített, ami azt jelenti, hogy a fűrész markolat felőli részén, az indításhoz kisebb fogak vannak, a másik, hosszabb részén pedig a gyorsabban vágó nagyobb fogak.

silky fureszek 06 resz 02

Apró fogak segítik az indítást

A hatalmas Sugoi fűrész 30 mm-enként 6,5 foggal kezdődik a markolatnál, majd 5,5 foggal folytatódik, ami szemmel alig érzékelhető különbség, de kiszámolva mégis 18%-kal könnyíti az indítást. A közepes méretű Gun-Fighter fűrész esetében 8,5 a markolat közeli fogsűrűség, majd 6-tal folytatódik. Ez a különbség első ránézésre is jól észrevehető, és 41%-os indítási könnyítést eredményez.

silky fureszek 06 resz 03

Vágjunk be alulról is!

Nagyobb faágak fűrészelésekor hasznos egy sekély ellenoldali, alsó bevágással kezdeni, hogy a már majdnem levágott ág ne nyúzza le a kérget a fa megmaradó részéről. Erre találták ki a Gomtaro Pro-Sentei fűrészt, ami az előzőekhez képest fordított logikával, a fűrész hegyén 14-es sűrűségű fogazattal készül a túloldali bevágáshoz és az apró zavaró gallyak gyors eltávolításához. A penge nagyobbik részén pedig 8-as fogazatú a gyors fűrészeléshez. A Gomtaro Nidangiri fűrész még a markolat fordított fogásától is megkímél, a penge fokán lévő 10-es sűrűségű fogakkal alulról elővágok, a normál oldalán lévő 8-as fogazattal pedig átvágom az ágakat.

silky fureszek 06 resz 05

Ideális esetben a fűrészelési rés vágás közben a levágandó ág saját súlya alatt is tágul, de ha ezt valamiért nem tenné, akkor a másik kezemmel is besegíthetek, az ágat lefelé nyomva, hajlítva. A táguló résben könnyebben siklik a fűrész, még véletlenül sem szorul meg.

silky fureszek 06 resz 06

A videóban bemutatott szerszámok, amelyeket a Silky márkát forgalmazó Hermes Áfész térítésmentesen (és a mondanivalónkat nem irányítva) bocsátott a rendelkezésünkre:

  • Sugoi
  • Gun-Fighter
  • Gomtaro Pro-Sentei
  • Gomtaro Nidangiri

***

A sorozat írója és szereplője Bálint János kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében. Az egyes részek a Hobbikert.hu magazinban is megjelennek.

A sorozat eddigi részei:

  1. Videósorozat készül a modern kerti fűrészekről – itt az első rész
  2. Ezt azért elvárhatja a kertész egy jó fűrészlaptól!
  3. A nagyfogú fűrész nagyot is harap, de vajon ez kell-e a kertbe?
  4. Mitől harap a fűrész és miért nem szorul meg?
  5. Így fogd a fűrészt, hogy harapjon
  6. Jobban vág a fűrész ezzel a technikával

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR