Rózsáimat először levéltetű, majd lisztharmat támadta meg, hogyan védekezzek?

Rózsáimat először levéltetű, majd lisztharmat támadta meg, hogyan védekezzek?

Olvasónk a bokorrózsáit félti.

Tavaly ültettem középmagas bokorrózsákat. Tavasszal sok bimbó volt rajta, majd letetvesedtek, amit Actara 0,8g/2 l permeteztem. Lisztharmat ellen pedig Thiovittal kezeltem. A tetvek elpusztultak, utána nem sokkal viszont a levelek és a virágok fehér foltosak lettek. A bimbók nem tudtak igazán kinyílni, és szinte az összes levele lehullott. Túlpermeteztem vagy későn permeteztem lisztharmat ellen? Most kezdenek az új hajtások jönni. Mit tudok még csinálni? Visszavágjam teljesen, vagy várjam az új leveleket? A mellette lévő bokron pedig a levelek fekete foltosak, ezeket a hajtásokat szintén visszavágjam, vagy mivel kezeljem?

Válasz:

A rózsa lisztharmata folyamatosan fertőzheti a növényt tavasztól őszig, tehát többszöri permetezéssel tudja csak megvédeni. Lisztharmat ellen még használhatja az Amistar nevű gombaölő szert.

A leveleken fellépő fekete foltok, az ún. tintafoltos levelek ellen bármelyik réztartalmú szer, vagy a Dithane, Amistar szerek alkalmazhatók. De erre is vonatkozik, hogy a betegség fellépésének kezdetén érdemes kezelni.

A levirágzott hajtást minél előbb vágja vissza 2-3 levélre, még idén újból virágozhat az új hajtása. A lisztharmatos hajtásokat távolítsa el minél előbb, mert azok el fognak pusztulni, és csak fertőzik a még egészséges részeket. A fekete foltos lehullott leveleket is javaslom a bokor aljáról összegyűjteni és kidobni.

www.novenydoktor.hu

Korábban írunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR