Monília videón: a gyümölcskertészek rémálma és a védekezési lehetőségek

Monília videón: a gyümölcskertészek rémálma és a védekezési lehetőségek

A monília egy igen gyakori és veszélyes növénybetegség, mely számos növényfajt támad meg, köztük gyümölcsfákat és dísznövényeket. A betegség a Monilinia nemzetség gombáinak a természetes elterjedési területeihez kötődik, és gyakran a nedves, esős időjárás, valamint a nedves növényi részek, mint például a virágok vagy a gyümölcsök kedveznek a kórokozó elszaporodásának.

A monília leggyakrabban a cseresznye, meggy, szilva és más kerti gyümölcsfák virágait és terméseit támadja meg. A gomba fertőzési ciklusa a virágok és termések elhalásával, majd a fertőzött területek elszáradásával kezdődik, amelyek elkezdenek barnulni és szürkés-fehéres, poros bevonatot kapnak. Kezeletlen gyümölcsfákon például akár száz százalékos kártételt is okozhat a virágfertőző monília. 

Fontos megjegyezni, hogy a monília nemcsak gyümölcsfákat, hanem dísznövényeket is megfertőzhet, különösen azokat, melyek érzékenyek a nedvességre és a nedves környezetre. Például a rózsa és az árvácska gyakran áldozatul eshet ennek a kórokozónak.

 

Hogyan védekezhetünk a monília ellen?

Számos lehetőség áll rendelkezésre, mind növényvédő szerekkel, mind pedig a megfelelő megelőző lépésekkel.

Növényápolás

Az egyik leghatékonyabb módszer a megelőzésre a megfelelő növényápolás. Ez magában foglalja a beteg növényi részek, gyümölcsmúmiák időben történő eltávolítását, azaz a gyors visszametszést, az előírt ültetési távolság tartását a növények között a jobb levegőáramlás érdekében, valamint a nedves környezet minimalizálását helyes öntözéssel vagy a növények alatt található mulcsréteg eltávolításával.

 

Gombaölő szerek használata

A különféle növényvédő szerek, például réz alapú permetezőszerek használata segíthet a monília elleni küzdelemben. Ezek a szerek segíthetnek a gomba elterjedésének megakadályozásában vagy lassításában.

 

Környezetvédelmi szempontok

Fontos figyelembe venni, hogy a vegyszerek használata környezetünkre és a környezetvédelemre is hatással van. Ezért mindig válasszuk a lehető legkörnyezetbarátabb és legkevésbé toxikus megoldásokat.

A monília elleni küzdelem sokoldalú és folyamatos odafigyelést igényel a kertészek részéről. A megfelelő megelőző intézkedésekkel és a hatékony védekezési módszerek alkalmazásával azonban sok esetben sikerül minimalizálni vagy akár meg is állítani ennek a veszélyes növénybetegségnek a terjedését. A Gazdabolt TV témában készült rövid videói további információkkal szolgálhatnak és segíthetnek a kertészeknek a monília elleni védekezésben.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR