Fahamu a kertben: mire tudom felhasználni?

Fahamu a kertben: mire tudom felhasználni?

Komoly kérdés, amely a komposztálás és talajjavítás kapcsán gyakran felmerül.

Fel lehet, fel szabad-e használni a hamut a kertben? Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon a kertben elszórt hamu segít vagy árt a növényeknek, valamint, hogy a fa, illetve szén eltüzelése után keletkezett hamu általában hogyan hat a kert talajára. Az alábbiakból kiderül a válasz, és még több is.

Hasznosíthatom a hamut a kertemben?

A rövid válasz a kérdésre, miszerint fel szabad-e használni a fahamut a kert trágyázására: igen! Mindazonáltal körültekintően kell eljárnunk a tekintetben, hogyan és hol használjuk fel a kertben a fahamut. A hamu komposztálása például remek megoldás.

A fahamu mint kerti trágya

Az eltüzelt fából keletkezett hamu kiváló mész- és káliumforrást jelent a kert számára. Sőt még ennél is többet: a hamu kertben való felhasználásával sok olyan nyomelemet is kijuttatunk, amelyekre a növényeknek az egészséges fejlődéshez, gyarapodáshoz szükségük van.

A trágyázásra szánt fahamut a legjobb vékony rétegben elszórnunk a kertben, vagy ami még célszerűbb: először hordjuk a komposzthalomra, hogy ott komposztálódjon a többi komposztalapanyaggal együtt. Ez azért előnyös, mert a fahamuból nedvesség hatására lúg és különböző sók oldódnak ki. Kis mennyiségben a lúg és a só nem okoz problémát, nagyobb mennyiségben viszont megperzselhetik a növényeket. Ha a kályhában, kandallóban történő tüzelés során keletkezett hamut először komposztáljuk, ezzel lehetővé tesszük a lúg és a sók kioldódását.

Vegyük figyelembe továbbá, hogy nem minden fahamu hat ugyanúgy mint kerti trágya. Ha a kályhából a komposztra hordott hamu elsősorban keményfából keletkezett, például tölgyből vagy juharból, a hamu sokkal nagyobb arányban fog a kert számára értékes tápanyagokat és ásványi anyagokat tartalmazni. Ha viszont a komposzthalomra hordott hamu többnyire puhafák, például fenyőfélék eltüzelése során keletkezett, kevesebb tápanyagot és ásványi anyagot fog tartalmazni.

fahamu kertben 02

A fahamu egyéb célú felhasználása a kertben

A fahamu a kártevők elleni védekezés során is igen hasznos lehet. A fahamuban lévő sók elpusztítják az olyan bosszantó kártevőket, mint a házas és meztelencsigák, illetve egyéb gerinctelen puhatestűeket. A fahamut úgy tudjuk egyszerűen felhasználni a kártevők elleni harchoz, hogy a puhatestűek által ostromlott növények töve köré elhintjük. Ha a hamut nedvesség éri, szórjunk ki újabb adagot, ugyanis a víz idővel kimossa belőle a kártevő-mentesítés során oly hatékony sókat.

A fahamu tovább haszna a kertben, hogy módosíthatjuk vele a talaj pH-értékét. A fahamu növeli a talaj pH-értékét, csökkentve annak savasságát. Éppen ezért viszont arra is ügyelnünk kell, hogy ne használjuk trágyázásra a kifejezetten savas közeget kedvelő növényeink közvetlen közelében. Ilyenek például az azálea, a gardénia vagy az áfonya.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR