Fakivágás egy enyhe téli napon

Fakivágás egy enyhe téli napon

A kertes házban lakó vidéki és városi emberek a téli napokat felhasználhatják az elöregedett fák kivágására és a faanyag hasznosítására.

Az elöregedett, nem jó fajtájú gyümölcsfákat és a felkopaszodott, túlságosan magasra nőtt lombhullató, illetve tűlevelű díszfákat előbb-utóbb ki kell vágni. Erre a munkára leggyakrabban télen kerül sor. A kivágott fa törzséből és vastag ágaiból tűzifa lesz, amelyet a kályhában vagy kandallóban lehet elfűteni, de a vékony ágakat is érdemes felaprítani és elrakni a nyári szalonnasütések idejére.

A fák kivágásánál nem szabad takarékoskodni a munkával: a tönköt és a gyökérzetet is lehetőleg ki kell szedni a földből, mert egy idő múlva megpenészednek és sokféle gombás, baktériumos növénybetegséget is terjeszthetnek. Ez nem könnyű fizikai munka, de megéri a fáradságot, mert a földben maradó gyökerek évekig akadályozhatják a talajmunkák elvégzését.

fakivagas teli napon 02

Ha a kivágásra ítélt fa nem a saját kertünkben, hanem már közterületen áll (például a ház előtt) akkor azt nem vághatjuk ki engedély nélkül, még akkor sem, ha mi magunk ültettük és gondoztuk. A közterületen található fás növény ugyanis minden esetben az önkormányzat tulajdona, függetlenül attól, hogy azt ki ültette. Az engedélyt a település jegyzője adhatja ki, neki pedig meg kell indokolnunk, hogy miért kérjük a fa kivágását. Nem biztos, hogy az engedélyt akkor is megkapjuk, ha az indoklásban az árnyék, a gyümölcs minősége vagy a zavaróan hulló lomb szerepel, viszont az emberi egészség, testi épség és vagyonvédelem már általában megfelelő indoknak számítanak.

fakivagas teli napon 03

Sok városban – jellemzően a nagyobb lélekszámú, sűrűbben lakottakban – a saját kertünkben álló fák kivágásához is engedélyt kell kérnünk. A helyi szabályozás ebben a mérvadó, de a 10 centiméternél kisebb törzsátmérőjű fák kivágása semmilyen magánterületen nem engedélyköteles.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR