Fakivágás egy enyhe téli napon

Fakivágás egy enyhe téli napon

A kertes házban lakó vidéki és városi emberek a téli napokat felhasználhatják az elöregedett fák kivágására és a faanyag hasznosítására.

Az elöregedett, nem jó fajtájú gyümölcsfákat és a felkopaszodott, túlságosan magasra nőtt lombhullató, illetve tűlevelű díszfákat előbb-utóbb ki kell vágni. Erre a munkára leggyakrabban télen kerül sor. A kivágott fa törzséből és vastag ágaiból tűzifa lesz, amelyet a kályhában vagy kandallóban lehet elfűteni, de a vékony ágakat is érdemes felaprítani és elrakni a nyári szalonnasütések idejére.

A fák kivágásánál nem szabad takarékoskodni a munkával: a tönköt és a gyökérzetet is lehetőleg ki kell szedni a földből, mert egy idő múlva megpenészednek és sokféle gombás, baktériumos növénybetegséget is terjeszthetnek. Ez nem könnyű fizikai munka, de megéri a fáradságot, mert a földben maradó gyökerek évekig akadályozhatják a talajmunkák elvégzését.

fakivagas teli napon 02

Ha a kivágásra ítélt fa nem a saját kertünkben, hanem már közterületen áll (például a ház előtt) akkor azt nem vághatjuk ki engedély nélkül, még akkor sem, ha mi magunk ültettük és gondoztuk. A közterületen található fás növény ugyanis minden esetben az önkormányzat tulajdona, függetlenül attól, hogy azt ki ültette. Az engedélyt a település jegyzője adhatja ki, neki pedig meg kell indokolnunk, hogy miért kérjük a fa kivágását. Nem biztos, hogy az engedélyt akkor is megkapjuk, ha az indoklásban az árnyék, a gyümölcs minősége vagy a zavaróan hulló lomb szerepel, viszont az emberi egészség, testi épség és vagyonvédelem már általában megfelelő indoknak számítanak.

fakivagas teli napon 03

Sok városban – jellemzően a nagyobb lélekszámú, sűrűbben lakottakban – a saját kertünkben álló fák kivágásához is engedélyt kell kérnünk. A helyi szabályozás ebben a mérvadó, de a 10 centiméternél kisebb törzsátmérőjű fák kivágása semmilyen magánterületen nem engedélyköteles.

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?