Fegyverkezzünk fel természetes házi szerekkel a kertből a bosszantó szúnyogok ellen

Fegyverkezzünk fel természetes házi szerekkel a kertből a bosszantó szúnyogok ellen

Illóolajok és füst.

A nyár legkellemetlenebb része a szúnyoginvázió, amely időnként elviselhetetlen mértékű, és képes tönkre tenni akár egy nyaralást, egy szabadtéri vacsorát vagy egy baráti grillpartit is. Nem a fény vonzza a szúnyogokat, hanem a testünk szaga, melege, és az általunk kilélegzett szén-dioxid. Amennyiben szeretnénk kevesebb szúnyogot magunk körül a kertben, először a természetes riasztókkal próbálkozzunk.

Mit tehetünk a szúnyogok ellen?

• Használjunk a bőrön illóolajokat: A levendula, a citrom, a fahéj, az ánizs, a menta, az eukaliptusz illatát egyáltalán nem kedvelik a szúnyogok. Egy kis adag illóolajat a bőrre, csuklóra, bokára kenve távol tarthatjuk magunktól a vérszívókat. Keverhetünk illóolajat a testápolónkba is, de készíthetünk 3 rész alkohol, 1 rész víz és pár csepp illóolaj keverékéből egy természetes testpermetet is.

szunyogok hazi szerek 02

• Tegyünk ki illatmécseseket, lámpákat: párologtassunk illóolajokat, ezek akkor is kifejtik a hatásukat, ha vízzel keverve használjuk őket illatmécsesekben, lámpákban.

szunyogok hazi szerek 09

• Gyújtsunk meg zsályalevelet: amennyiben este a kertben üldögélünk, tegyünk egy tálkába zsályalevelet és gyújtsuk meg. Az aromás füstöt elkerülik a vérszívók.

• Ültessünk illatos növényeket: az illatos (szúnyogűző) muskátli, a citromfű, a menta és a paradicsom állítólag távol tartja a szúnyogokat. Bár van, aki azt mondja, hogy a növények mellett is hemzseg a kertje a szúnyogoktól, érdemes azért megpróbálni ezt is.

szunyogok hazi szerek 06

• Ne alkalmazzunk virágos illatokat: az ilyen parfüm, testápoló, tusfürdő igazi szúnyogmágnes. Váltsunk semleges, illatmentes termékekre!

• Tegyünk ki egy vizes tálkát mosogatószerrel: a szúnyogokat vonzza a víz, ezért töltsünk meg egy sekély tálat vízzel és tegyünk bele pár csepp mosogatószert. Az odavonzott rovarok így elsüllyednek, mert a felületi feszültség megtörik.

• Állítsunk fel egy ventillátort: az erős légmozgást nem bírják a szúnyogok, néhány órára ez is megoldás lehet a teraszon.

szunyogok hazi szerek 04

• Szedjünk B1-vitamint: ez a vitamin nem csak a szép hajért és körmökért felel, de az egészséges idegrendszerért is. Emellett pedig megváltoztatja a testünk szagát (amit mi nem érzünk, de a szúnyogok igen), így a szúnyogok számára kevésbé leszünk vonzóak. B1 vitamint tartalmaz például a sörélesztő, amit akár salátára is szórhatunk.

• Segítsük a természetes ellenségeket: a vérszívókra is vadásznak: a madarak, a denevérek, a halak, a varangyok elfogyasztják a szúnyogokat. Gondozzuk úgy a kertünket, hogy ezek a hasznos állatok is élőhelyet találjanak, segítsük őket madáretetővel, denevérodúval, tavacskával (utóbbinak ha vannak lakói, el is fogyasztják a szúnyoglárvákat, tehát nem számítanak tenyésztőhelynek!).

szunyogok hazi szerek 05

Amennyiben mégis megcsípett minket a szúnyog, egy félbevágott hagymát vagy citromot helyezve a csípésre csökkenthetjük a viszketést.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR