Mit tegyünk, ha nem szeretnénk szúnyoglárvákat tenyészteni az esővízgyűjtőben? Tippek Olvasóinktól!

Mit tegyünk, ha nem szeretnénk szúnyoglárvákat tenyészteni az esővízgyűjtőben? Tippek Olvasóinktól!

Házi szerek a vízben.

Az esővizet összegyűjteni hasznos dolog, hiszen felhasználhatjuk locsoláshoz az értékes csapadékot. A nagy hordók, tartályok azonban a szúnyogok kedvenc helyei is – előszeretettel használják őket újabb és újabb nemzedékek „termeléséhez”. Amennyiben nem szeretnénk a saját kertünkben nevelgetni a minket összecsipkedő vérszívókat, gondoskodnunk kell arról, hogy az összegyűlő esővíz ne legyen a lárvák bölcsője.

esoviz szunyogok ellen 04
Rob Cruickshank

A legegyszerűbb fizikailag megakadályozni, hogy egyáltalán bekerüljenek a lárvák – ehhez fedjük le a hordót, tartályt. Amennyiben így is bejutnak, az is jó megoldás, ha rendszeresen kilocsoljuk a vizet, felhasználjuk a növényeknél. Persze egy több száz literes gyűjtő esetében ez nem mindig egyszerű. Akad Olvasó, aki szúnyoghálót rögzített a hordó tetejére – így a rovarok se ki, se be nem tudnak jutni.

esoviz szunyogok ellen 05

Ha ez kevésnek bizonyul, jöhetnek a házi szerek, amelyek a vízbe juttatva megölik a lárvákat. Régi módszernek számít a csipetnyi mész, van, akinek már a nagypapája, dédnagyapja is ezt alkalmazta. Ugyancsak többen ajánlják az ecetet, akár a hagyományos ecetet, akár az almaecetet. Van, aki olajat javasol. Ezen szerek előnye, hogy a víz továbbra is használható öntözővízként.

esoviz szunyogok ellen 02
Arlington County

Akinek kerti tava van, netán akváriumi halai, azok táplálékként felhasználhatják a szúnyoglárvákat (persze csak a kezeletlen vízből származókat).

esoviz szunyogok ellen 03
Center for Neighborhood Technology

Végül pedig vannak, akik a boltokban kapható, lakossági felhasználásra alkalmas, kis kiszerelésű, granulátum vagy tabletta formájú szúnyoglárva-irtó szerekre szavaznak. Ezek a tárolóedényben lévő víz térfogatának ismeretében könnyen és gyorsan adagolhatóak. Fontos: az adott készítmény címkéjét figyelmesen olvassuk el, az előírásokat tartsuk be! Egyszeri kezeléssel a tárolt víz szúnyoglárva-mentessége 3-4 hétig biztosítható. Az irtószerrel kezelt víz locsoláshoz felhasználható, azonban halak etetésére már nem mindig alkalmazható!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR