Fekete berkenye a legnagyobb fazékban

Fekete berkenye a legnagyobb fazékban

Ritka és divatos gyümölcs a fekete berkenye. Most megmutatjuk, hogyan készíthető belőle dzsem, szörp, zselé és jégkrém.

Jól eladható termék, kiválóak a beltartalmi értékei, magas a termőképessége, egyszerű a növényvédelme, fagyálló növény: a fekete berkenyéről sok jót írtunk az utóbbi időben. Most lássuk, mire használható!

Dzsem

Egy lábasban 25 dkg almát puhára főzünk 1 dl vízzel, hozzáadjuk 25 dkg berkenye levét és 50 dkg cukrot. Kevergetve főzzük 5-10 percen át, és még forrón üvegbe töltjük, fejtetőre állítva hűtjük le.

Szörp szamócával és szederrel

80% berkenye
10% szamóca
10% szeder

A gyümölcsök levét felmelegítjük, annyi cukrot adunk hozzá, amennyi a lé súlya, aztán hagyjuk kihűlni. Jégkrémtartóban fagyasztva vízhez vagy teához adhatjuk.

Szörp

Zselé

50 dkg berkenye
1 narancs reszelt héja
3 dl víz
50 dkg cukor

Közepes lángon főzzük a gyümölcsöt a vízzel és a narancshéjjal 10-15 percen át, majd kis lángon kevergetve főzzük, míg a gyümölcsök héja fel nem reped. Ezután leszűrjük, a levét visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a cukrot, oldódásáig melegítjük, majd 1-2 percig főzzük. Még forrón üvegbe töltjük, fejtetőre állítva hűtjük le.

Zselé

Jégkrém

50 dkg alma + berkenye + szamóca + szeder
a berkenyéből tegyünk félre a díszítéshez
1 narancs leve
15 dkg cukor
1,5 dl víz
1 tojásfehérje

Az előző módon kinyerjük a gyümölcsök levét, feloldjuk benne a cukrot, főzzük, majd lehűtjük. A felvert tojásfehérjéhez adjuk, fagyasztóba rakjuk, és ½ óránként megkeverjük. Körülbelül 2- 2 ½ óra alatt jégkrémmé fagy.

Fekete berkenyét ezekben a faiskolákban lehet kapni, de vaterázhatunk is.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR