Felkészülten várd a telet a konyhakertben!

Felkészülten várd a telet a konyhakertben!

Még adódik pár fontos teendőnk a veteményesben, mire elérkezik az első fagyos éjszaka!

Az egyéves fűszernövények, mint pl. az ehető krizantém, a körömvirág, a borágó az első fagyos éjszaka után elpusztulnak, a többéves fajok, mint a citromfű, elhullatja leveleit.

Az elszáradt, rothadó szárakat és leveleket vágjuk le és rakjuk a komposztba. A kiürült zöldségágyásokat is tisztítsuk ki. A késői bokorbab és a spenót gyökereit hagyjuk az ágyásba, mert táplálja a talaj élőlényeit, és miután elrohadnak, porhanyós föld marad utánuk.

A káposzta gyökereit feltétlenül távolítsuk el a baktériumos gyökérgolyva megelőzése érdekében. November közepén a spárgát is vágjuk le és dobjuk a szemétbe.

Mángold teleltetése

A piros, sárga vagy tarka szárú mángold megszínesíti a téli zöldségágyást. A leveleket a spenóthoz hasonlóan, a ropogós szárat a spárgához hasonlóan készíthetjük el, vagy az egytálételeknek kölcsönöz kellemes ízt. A nedvesség és a fagy rontja a minőséget. Ezért a mangondot takarítsuk be, mielőtt a szár megpuhulna és a levél megfoltosodna. A vaskos gyökér rendkívül fagytűrő. Ha az ágyást letakarjuk fenyőággal vagy agroszövettel, amint a tavaszi nap felmelegíti a talajt, új levelek sarjadnak.

telvaras konyhakert 01

A pasztinák kint maradhat

A pasztinák fűszeresebb ízű, mint a sárgarépa, és mivel több cukrot tartalmaz, jóval édesebb is nála. Vannak olyan termesztett fajták, amelyeknek a gyökér hossza akár 40 cm, és a vastagsága 5-6 cm is lehet. A behordással várjunk az első fagyokig, hogy a fehér gyökér még aromásabb legyen.

Enyhe időben a zöldség még tovább nő. A fő növekedési időszak szeptemberben kezdődik, és a tél beköszöntéig folyamatosan nő. A napos őszi időjárásban időnként kiadósan öntözzük meg. Az ágyást takarjuk le falevéllel vagy mulccsal, így a talaj nem fagy át, és tavasszal szedhetjük a pasztinákot akkor is, ha a hőmérséklet jóval nulla fok alatt van.

A magasabban fekvő régiókban, ahol tartós a hó és a fagy, a termés egy részét ássuk ki, a leveleket vágjuk le 1-2 cm-re a gyökérnyak fölött, a répákat rétegenként tegyük ládába, nedves homokra, és sötét, hűvös helyen tároljuk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR