7 nagy terméshozamú zöldség, amelyet cserépbe is ültethetünk

7 nagy terméshozamú zöldség, amelyet cserépbe is ültethetünk

A különböző konyhakerti zöldségek között számos olyan található, amely sikeresen termeszhető növényládában, cserépben is.

Könnyen gondozhatók, gazdagon teremnek, ráadásul ha egyiket-másikat növénytámaszra, rácsos futtatóra felfuttatva neveljük, még helyet is takaríthatunk meg.

Következzen tehát 7 igen magas terméshozamú zöldségféle, amely kiválóan érzi magát cserépben.

1. Bab

A bab minimális segítséggel is szépen felfut egy megfelelő növénytámaszra. Meglehetősen bőven terem még virágládában, cserépben tartva is.

Ültessük például balkonládába, amelyet egy falnál felállított rácsos futtató elé helyezünk. Néhány hét leforgása alatt élő zöld fallá fog fejlődni a gyors ütemben cseperedő növény.

Nem árt tudnunk, hogy a bab napos fekvést igényel, cserepe pedig legyen legalább 30 cm mély (alapvetően minél nagyobb, annál jobb). A lécrács idális futtató a számára.

A növény egyik előnyös tulajdonsága, hogy megköti a nitrogént, így számos olyan zöldséget termeszhetünk vele egy helyen, amely nagy mennyiségben igényel nitrogént. Ha a bab ládája elég nagy tehát, termeszhetünk benne még kelkáposztát, borsikafüvet vagy zellert is.

zoldsegek cserepben 01

2. Saláta

Mivel a saláta gyorsan nő, egy vegetációs időszak alatt többször is be tudjuk takarítani. Rendszerint már a tavasz első felében megkezdhetjük az ültetését.

Termesztéséhez válasszunk egy széles (semmint mély) ültetőedényt (15 cm mély bőven elég). Ültetéskor hagyjunk legalább 10 cm távolságot a növények között. Ha nem fejes salátát, hanem levélsalátát termesztünk, ez a távolság kevesebb is lehet. Használjunk jó vízvezető képességű ültetőkeveréket és ügyeljünk arra, hogy folyamatosan kissé nyirkos legyen a saláta földje.

zoldsegek cserepben 02

3. Chili és egyéb paprikafajták

A chili és társai bőtermő zöldségfélék, amelyeket gond nélkül termeszthetünk cserépben. Az sem elhanyagolható körülmény, mennyire dekoratív a cserepes paprika, sok szempontból még a dísznövényekkel is felveszi a versenyt.

Napos, meleg helyre van szüksége az egészséges fejlődéshez. Ha a cserepét napos helyre állítjuk és biztosítjuk számára a megfelelő minőségű talajt és szükséges tápoldatot, gazdag termésre számíthatunk. A paprikának legalább 30 cm mély cserép az ideális.

zoldsegek cserepben 03

4. Retek

A retek az egyik leggyorsabban növő zöldségféle, amely kifejezetten alkalmas cserépben való tartásra. A kisebb méretű, széles cserepek tökéletesen megfelelnek a célra.

Egy 15 cm mély növényláda például már elegendő, de ha nagyobb termésű fajta a kedvencünk, választhatunk 20-25 cm mély ládát is. A javasolt ültetőtávolság 6-8 cm.

zoldsegek cserepben 04

5. Kínai bordáskel (pak choi)

A kínai bordáskel nagyszerűen nevelhető kerti növényládában, mivel meglehetősen gyors növekedésű és más növényekkel ellentétben nem igényel olyan sok napfényt. Félárnyékos helyen, már napi 3-4 óra délelőtti napsütés mellett is szépen fejlődik.

Termesztése során ne hanyagoljuk el a rendszeres öntözést, és lássuk el a növényt a szükséges tápanyagokkal.

zoldsegek cserepben 05

6. Spenót

A spenótot mintha egyenesen a növénytartók számára "találták" volna fel. Ládáját szinte bármilyen félárnyékos helyre állíthatjuk, ahol probléma nélkül fog fejlődni. Viszonylagos igénytelenségének köszönhetően termesztése senkinek nem okozhat gondot. Olyannyira nem, hogy még a konyhai ablakpárkányon is nevelhetünk belőle egy virágládányit. Ehhez egy legalább 15-20 cm mély és megfelelően széles ládát szerezzünk be.

zoldsegek cserepben 06

7. Paradicsom

A paradicsom minden kétséget kizáróan az egyik leggazdagabban termő konyhakerti növényünk, és ez a cserépbe ültetett példányok esetén sincs másképp. Ne feledjük azonban, hogy imádja a napfényt: naponta legalább 5-6 órányi zavartalan napsütésre van szüksége az optimális fejlődéshez. A cserép vagy láda mérete függ attól, milyen fajta paradicsomot fogunk ültetni bele.

zoldsegek cserepben 07

Konténeres termesztés esetén a törpe növekedésű fajták a legideálisabbak. A terméshozam maximalizálása érdekében próbálkozhatunk koktélparadicsommal is.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR