Földből izzó kerti ingyen-fény

Földből izzó kerti ingyen-fény

A szokásos kerti napelemes lámpáról lesz szó, egy szokatlan csavarral: ez úgy szép, ha tövig nyomják a földbe. És jó is.

A Kafa Kerti Kacatok rovatunkba új bejegyzés érkezett, mégpedig régi ismerősünkről, a kerti LED-lámpáról. Ilyen eszközt már biztosan mindenki próbált: a tetején napelem van, ami nappal töltődik, éjjel pedig apró fényeket gyújt.

Az ilyen jószág Kínában őshonos, de egyes példányait behurcolták a fejlettebb országokba, ahol igen jól érezte magát és rendkívül elszaporodott. Pedig természetes ellenségei (a hosszú éj és rövid nappal) itt is léteznek. Az általunk fellelt fajta azonban erős, egészséges egyed, amely sikerrel indult hódító útjára a sötétséggel vívott harcban.

Honnan érkezett?

Miután kb. 5 dollárért (ez kb. 1500 Ft most) egy webshopból megrendeltük, kb. 10 nap alatt érkezett meg Budapestre. Ingyenes szállítással, feltehetőleg repült idáig. Apró kartondobozban lakott, ami egyébként eléggé megviselődött az úton, de szerencsére ügyesen csomagolták (pufi zacskót is kapott) és amúgy is lap(os)ra van szerelve. A lámpa kisebb tenyérnyi tányérja mellett a két darabból álló cövek bújik meg, amelyet kb. 5 másodperc alatt össze lehet pattintani és így már kész a lámpa.

kert ledes spotfeny 01

kert ledes spotfeny 02

Mit tud?

Elég nagy rajta a napelem, úgyhogy, ha közvetlen napfény éri, tényleg képes úgy feltöltődni a 600 mAh-ás akku, hogy aztán nagyjából egész éjszaka világít. Ellentétben a néhány évvel ezelőtt érkezett vacakokhoz képest, amelyek szürkületkor meggyulladtak és mire besötétedett, le is merültek.

A lámpát tényleg bele kell nyomni a földbe, mert így érzi jól magát. Elég mutatós így, ráadásul tényleg mindenhova el lehet helyezni, hiszen a fűben a fűnyíró átsiklik rajta, vagy ha valahol valaki véletlenül rálép, akkor nem törik össze. Masszív, sok évig működő darabnak tűnik. Szálcsiszolt rozsdamentes acél a pereme, alul burkolat védi a kézi kapcsolóját.

A kapcsolót a földbe való leszúrás előtt be kell kapcsolni, majd így is marad, töltődik és világít. Ha pedig valamiért mégis elcsomagolnánk (például télire), akkor ki kell kapcsolni, hogy békésen szenderegjen a legközelebbi bevetésig.

kert ledes spotfeny 03

kert ledes spotfeny 04

Mennyit bír? Kipróbáltuk

Tényleg csak szürkület után kapcsolt be, majdnem megvárta a sötétet és nagyon kellemes MELEG fényt adott. A vásárláskor választható HIDEG fénnyel is, ami egyébként egy kicsit erősebbnek tűnik, de mi most kifejezetten a melegre mentünk, hiszen az ritkaság és amúgy is jobban illik a kerthez.

A legjobban szerintünk úgy használható a lámpa, hogy az ember körbe rakja vele a kert látványosabb részeit, hogy éjjel megvilágítsák a növényeket alulról. Ez természetesen nem csak szép, hanem biztonságot is ad, hiszen a kivilágított kertben kevesebb váratlan dolog történik. És 10 darab is kijön 50-60 dollárból, ami most kb. 15 000 Ft, tehát EGY normális kerti lámpa ára (ami ráadásul hálózati áramot is fogyaszt).

kert ledes spotfeny 05

Mi csak egyetlen darabot vettünk, hogy kipróbáljuk és megnézzük a minőségét, kapacitását, ezért nem tudjuk bemutatni, hogyan világít ki mindent, de a cserép bazsalikom, amelynek nagy cserepe megkapta a LED lámpát, egész jól néz ki önmagában is a teraszon. A csomagolásról, összepattintásról, leszúrásról és fűben lapulásról készült képeket fogadja minden kertészkedő szeretettel.

Ebből a webshopból származik, ingyenes szállítással >>

hobbikert.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?