Földimogyoró termesztése edényben: így fogj hozzá!

Földimogyoró termesztése edényben: így fogj hozzá!

Izgalmas projekt balkonkertészek számára.

Hogy hogyan lehet földimogyorót (más néven amerikaimogyorót) termeszteni edényben? Az eljárás nem bonyolult, sok szempontból szórakoztató tevékenység, amely érdekes új tapasztalatokkal szolgál a hobbikertészek számára. Könnyebbséget jelenthet, hogy a növény termesztése több ponton megegyezik a burgonyáéval.

A hüvelyesek rendjébe és a pillangósvirágúak családjába tartozó faj bár melegigényes, napfénykedvelő növény, termesztése nem igényel rendkívüli figyelmet. Mindenképpen érdemes próbát tennünk vele, hiszen a földben beérő magok tápanyagokban gazdagok, sok bennük a B-vitamin, továbbá rezet, cinket és mangánt is tartalmaznak.

foldimogyoro edenyben 02

Hogyan termesszünk földimogyorót edényben?

A földimogyoró ültetése

Csíráztatótálcát vagy cserepeket töltsünk fel jó minőségű, bolti virágfölddel vagy ültetőkeverékkel. A magokat 3 cm mélyre helyezzük el és lazán fedjük vékony réteg földdel. Arra ügyeljünk, hogy a vásárolt vetőmag a héjában maradjon, azt csak közvetlenül az ültetés előtt nyissuk fel és távolítsuk el.

A megfelelő csírázáshoz és a maximális terméshozam eléréséhez a hőmérsékletnek 21 °C felett kell lennie, de az optimális hőmérséklet ennél magasabb, 26 °C körüli. A magok várhatóan az ültetést követő egy-két héten belül kicsíráznak. A kellőképpen kifejlett és megerősödött palántákat egyesével ültessük szét külön cserepekbe.

Ha a földimogyorót a hazánkéra jellemző hűvösebb éghajlati övezetben kívánjuk termeszteni, szem előtt kell tartanunk, hogy a növénynek legalább 100 fagymentes napból álló vegetatív időszakra van szüksége a termésérlelés befejezéséhez. Éppen ezért, ha tehetjük, a magokat már jóval a kerti szezon kezdete előtt, beltérben vessük el, legalább 30 nappal az utolsó előrejelzett tavaszi fagynapot megelőzően.

foldimogyoro edenyben 03

Az edény kiválasztása

A földimogyoró hüvelytermése 5-10 cm-rel a talaj szintje alatt fejlődik ki. Ezért olyan edényt válasszunk, amelyik 40-50 cm széles és legalább 30 cm mély. Arról is győződjünk meg, hogy az edények alján legyen vízelvezető nyílás. Egy-egy edényben 2-3 tő termeszthető.

foldimogyoro edenyben 04

Termesztési feltételek

Elhelyezés, fényigény

A földimogyoró az enyhén nyirkos, meleg környezetet kedveli. Az edényben nevelt növényt az erkély vagy terasz legnaposabb, szélvédett pontján helyezzük el. A növény fagyérzékeny, a 0 °C alatti hőmérséklet nem éli túl. A virágzás és termésérlelés időszakában a 20-35 °C közötti hőmérséklet az optimális számára.

Talajigény

Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy a földimogyoró számára a 6–6,5 pH-értékű talaj az ideális. Edényben történő termesztéséhez könnyű, laza, közel semleges pH-értékű, jó vízelvezető képességű talajra van szükség. Legjobb, ha jó minőségű, bolti ültetőkeveréket szerzünk be erre a célra.

foldimogyoro edenyben 05

Öntözés

Az edényes földimogyoró földjét tartsuk folyamatosan enyhén nedvesen. A növény fejlődésének és virágzásának korai szakaszában növeljük az öntözés mértékét. A növény a rövidebb ideig tartó száraz időszakokat is jól tolerálja.

A föld töltögetése

A terméshozam növelése érdekében fontos, hogy földimogyoró tövét takarja a talaj. Mivel a megtermékenyült virágok a földbe húzódnak és a termés ott fejlődik ki, fontos, hogy amikor a növény eléri a kb. 25 cm-es magasságot, a földjét – a burgonyához hasonlóan – töltsük fel, mivel ezzel kedvezünk a hüvelytermések zavartalan fejlődésének.

Trágyázás

A kezdeti szakaszban trágyázás nem szükséges, amikor azonban megjelennek az első sárga virágok, a növény fejlődését foszforban és káliumban gazdag szerves trágyával segíthetjük. Mivel a földimogyoró hüvelyes növény és képes saját nitrogént előállítani, így külön nitrogéntartalmú műtrágyával szükségtelen ellátni.

foldimogyoro edenyben 06

Kártevők és betegségek

A földimogyorót leggyakrabban különböző gombák, levélfoltosság, -fodrosodás, illetve fuzáriumos betegség károsíthatják. Jelentős rovarkártevője nem ismert, de többek között a drótférgek, takácsatkák megtámadhatják.

A termés betakarítása

A földimogyoró termését akkor fordítsuk ki a földből, amikor a levelei sárgulni, hervadni kezdenek. Ezt követően biztosítsuk szellős helyen az utóérést. A magvetéstől a betakarításig – az ültetett fajtától függően – 90-150 napig tart a teljes vegetációs időszak.

Online rendelés:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?