Te leszel az első mókus, aki mogyoróvajat készít

Te leszel az első mókus, aki mogyoróvajat készít

Illetve a második, hiszen én most megmutatom, hogyan kell csinálni. Előre elárulom, hogy nagyon egyszerű és az eredmény bámulatos!

A földimogyoró otthoni termesztése még mindig a valódi ufó-észlelések gyakoriságával vetekszik, pedig a szemfüles kertészek tavasszal már több helyről is beszerezhetik a vetőmagot (egyik titkos lelőhely eddig az Interspar volt). A termesztés könnyedségéről korábban már írtunk, most jöjjön az a műveletfolyamat, amelynek eredményével saját magamat is ámulatba ejtettem.

Földimogyoró

Hozzávalók:

28 dkg hántolt, pörkölt földimogyoró
3 evőkanál zsiradék (ami lehet napraforgóolaj, földimogyoróolaj, vagy akár kókuszzsír)
5 evőkanál méz
1 csapott evőkanál natúr kakaópor
csipet só

1 db kb. 3 decis (annál kicsit nagyobb) befőttes üveg
1 fő rabszolga, aki unalmas óráiban mogyorót pucol

Aki nyers mogyoróval lát neki, először pörkölje azt meg (a nyers mogyorónak ugyanis fura babíze van). Ez sütőben nem túl bonyolult folyamat: a hántolt mogyorót sütőpapírra tesszük, majd alacsony hőfokon (kb. 140-150 °C) 15-20 perc alatt kellemes bézsszínűre pirítjuk.

Igazából 25 dkg földimogyoró szükségeltetik a megvalósításhoz, 3 dkg a mért járulékos veszteség volt, ami a környező emberszabásúak tápcsatornájában tűnt el. De térjünk a lényegre! A mogyorót daráljuk meg, hogy lisztszerű legyen az egész. Ehhez késes mixert használtam, de akinek van kávédarálója, ne szégyellje használni.

Adjuk hozzá a fenti hozzávalókat és egy fakanál segítségével keverjük az egészet össze. Aki nem szereti a kakaót, akkor azt ki is hagyhatja. Ha ügyesek voltunk, akkor krémes massza lesz az eredmény, ami csak arra vár, hogy üvegbe töltsük, lefotózzuk és kiposztoljuk a facebookra a nutellafüggő ismerőseink bosszantására :) És itt jön az egyetlen negatívum: sajnos amilyen kellemes nyalánkság a mogyoróvaj, éppolyan sok kalóriát is tartalmaz (nem is mertem összeszámolni, hogy mennyit), úgyhogy óvatosan a fogyasztásával. Az elkészítés után hűtőben célszerű tárolni és 2-3 héten belül elfogyasztani.

Mogyoróvaj

Ezt egy olyan recept, amelynél mindenki nyugodtan lehet kreatív: tehetünk bele apróra tört csokidarabkákat, pépesített aszalt gyümölcsöt, kevéske főzött kávét. Kinek milyen az ízlése. Ugye milyen egyszerű?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR