Frissítő a nyárra: főzzünk citromfűszörpöt!

Frissítő a nyárra: főzzünk citromfűszörpöt!

Kellemes üdítő íz.

A citromfűből készített tea nem ismeretlen a természetes gyógyítás elkötelezettjei előtt. Jótékonyan hat az idegekre, javítja az emésztést, antivirális hatása miatt pedig bizonyos fertőzések esetén is alkalmazható.

Helle Klein Anikó  azonban ezúttal kellemes szörpöt főzött citromfű felhasználásával, melyet nyaranta még frissítő limonádékhoz is szívesen ad.

citromfuszorp 02

"Két éve készítek citromfűszörpöt, de több más szörpöt is szoktam még főzni.

A saját kertünkben van más fűszernövények mellett citromfű is, így frissen jutok hozzá, télen is kint vannak, egy kis takarással áttelelnek.

A szörp készítéséhez a citromfűn kívül szükség van még citromra, citromsavra, kristálycukorra, tiszta vízre és olyan fazékra, amiben kényelmesen át tudjuk kavarni majd a beáztatott növényt. Szükség lesz még egy kis lyukú szűrőre, ennek hiányában egy gézanyag vagy bármilyen hasonló anyag is megfelel. Kell még tölcsér, merőkanál és üvegek.

Fontos, hogy mindent főzzünk ki, az üvegeket sterilizáljuk akár mosogatógépben, de ennek hiányában egy nagyobb fazékban is kifőzhetjük az üvegeket a kupakokkal együtt.

Mielőtt elkészítjük a szörpöket, gondoskodjunk egy megfelelő helyről, ahol dunsztolódni fognak az itókák, mert erre is szükségünk lesz.

citromfuszorp 03

Amire szükség van

  • 2 jó nagy marék citromfűlevél
  • 2 liter víz
  • 2 kg kristálycukor
  • 2 db citrom
  • 5 dkg citromsav.

Így készül

A citromfűleveleket a karikákra vágott citrommal a két liter vízben egy egész napig állni hagyom. Másnap hozzáadom a cukrot és a citromsavat, majd felforralom, és 15 percig hagyom, hogy a főzetem a tűzön zubogjon. Majd leszűröm, üvegekbe töltöm és száraz dunsztban hűtöm.

citromfuszorp 04

Általában egy adagot készítek egyszerre, de az idén már kétszer csináltam, mert gyönyörű a citromfű a kertben. Nagy a család, így őket is ellátom szörpökkel és más finomságokkal, mert a kertünkben sok finomság megterem.

A kész szörpöket hűvös helyen tárolom spájzban, felbontás után mehet a hűtőbe, de ha nincs meleg helyen, akkor nem muszáj hűtőben tárolni. Nekünk még nem romlott meg a konyhapulton sem.

citromfuszorp 05

Ha mindent tökéletesen sterilizáltunk, nem maradhat kórokozó az üvegekben, így sokáig eláll felbontás nélkül. Egy évig biztosan, mert mi a tavalyit márciusban bontottuk meg.

A gyerekeim általában szörpként isszák, nyilván mindenki ízlés szerint tölt a szirupból, de nem kell belőle sok, mert intenzív az íze, viszont nem gejl édes szörp, hanem inkább üdítő finomság!

Én nyáron szívesen készítem el úgy, hogy csinálok egy hagyományos szörpöt, de feldobom némi citrommal vagy lime-mal, citromfűlevelekkel és jégkockákkal jópofa limonádés üvegbe töltöm."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR