Zöld arany télen is: petrezselyem sóban tartósítva

Zöld arany télen is: petrezselyem sóban tartósítva

Ha a kertünkben bőségesen terem a petrezselyem, ne hagyjuk veszendőbe menni! Olvasónk megosztja velünk, hogyan őrizhetjük meg ezt az ízletes zöldet só segítségével, hogy télen is gazdagíthassa ételeinket. Egyszerű, hatékony, és a sózott petrezselyem leveseket, salátákat, sőt még a tojáskrémet is feldobhatja. Olvass tovább, és készítsd el te is ezt a tartós, ízletes készítményt! 

A sóval való tartósítás egyszerű módszer, kevés dolog szükséges hozzá. Kőmíves Andrea ezúttal petrezselymet tett el sóban, a következőkből kiderül, pontosan hogyan.

"Az ötlet onnan jött, hogy mivel nagyon sok petrezselyem terem itthon a kiskertemben, szerettem volna télen is használni. Fagyasztóban már van eltéve, és ez a megoldás tetszett. Korábban nem próbáltam még, ez az első alkalom. A receptet egy befőzős csoportban láttam.

Amire szükség volt

  • Egy nagyobb lepedő vagy tiszta ruha, amin a mosást követően a petrezselymet szárítottam (egy éjszaka volt),
  • aprító vagy daráló, esetleg vágódeszka és éles kés, amivel fel lehet aprítani,
  • nagyobb edény, amiben jól össze lehet keverni,
  • tiszta befőttesüvegek – én kisebbeket használtam.

Így készült

1 kg felaprított petrezselyemhez 20 dkg sót kell adni. Most épp egy kilogrammból készítettem, és 5 kisebb üveg lett belőle.

Amire odafigyeltem, hogy legyen megszárítva a petrezselyem, mivel úgy könnyebb aprítani, és nem tapad bele a gépbe. Érdemes a szárát levágni, mert az rátekeredhet az aprító késére. Amikor töltjük az üveget, jól nyomkodjuk bele, hogy levegő ne maradjon benne. Ha bármilyen ételhez adjuk, a sózással vigyázni kell, inkább utólag tegyünk még hozzá.

petrezselyem eltehetjuk soval 02

Amihez használni fogom: levesek ízesítése, esetleg párolt rizshez, húsok töltelékeihez, salátákba, és a tojáskrémet is feldobja szerintem.

Azt nem tudom pontosan, meddig áll el így, de szerintem a sónak köszönhetően sokáig – remélem. A kamrában, hűvös, árnyékos helyen van.

petrezselyem eltehetjuk soval 03

Az első kép, amikor betöltöttem az üvegeket, még szép zöld színű. Az utolsó képen pedig amilyen most, kicsit vesztett a színéből."

Próbáld ki ezt az egyszerű, de nagyszerű tartósítási módszert, és élvezd a petrezselyem friss ízét még a hideg téli hónapokban is. A konyhában a sóval tartósított petrezselyem igazi jolly joker lehet, amely számos ételt képes feldobni. Ne feledd, az egészséges és ízletes étkezés alapja a jó alapanyag!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR