Sokáig eláll a házi készítésű gyömbérszörp

Sokáig eláll a házi készítésű gyömbérszörp

A téli időszakban különösen jólesik belőle egy-egy pohárral.

Gyömbérszörpöt készíteni nem bonyolult, azt mondanánk, már minimális konyhai rutinnal is bátran belevághatunk. Szabó Klára  az alábbiakban azt mutatja be, ő hogyan készítette – és végül milyen sikere volt.

gyomberszorp sokaig elall 02

Nagyon sok receptet átolvastam neten. Végül az itt talált receptet használtam némi módosítással. Minden recept azt írta, hogy minél tovább áztatjuk, annál csípősebb lesz.

Hozzávalók az alaprecept szerint:

  • 20 dkg gyömbér (én hámozva mértem ezt a mennyiséget)
  • 70 dkg kristálycukor
  • 1,5 liter víz
  • 3 db citrom
  • 1 csapott mokkáskanál Na-benzoát (elhagyható)

A citromot piacról, a gyömbért, cukrot (Koronás cukor) egy multiból szereztem be. Gyömbért is próbálok piacról, vásárcsarnokból beszerezni. Mindig a lehető legfrissebbnek kinézőt vásárolom meg. Lehetőség szerint csak jó minőségű magyar termékeket vásárolok.

gyomberszorp sokaig elall 03

Nagyon egyszerű a szörp elkészítése. Csak a tisztaságra kell fokozottan odafigyelni, például, hogy az üvegek tiszták legyenek, és az előkészítés során is mindent kellő odafigyeléssel kell megtisztítani.

Az alaprecept leírását követtem addig, amíg azt írta, hogy a felforralt szirupba beletesszük a nagyon vékonyra szeletelt gyömbért és állni hagyjuk. Én 30 percig hagytam állni. Ekkor kivettem a gyömbért a szirupból, és megkóstoltam. Kissé jobban csípett már, mint szerettem volna. Gondoltam, még 1 fél órás áztatást elbír ugyanaz a gyömbér, ezért is, és a mennyiség szaporítása miatt is felfőztem még egyszer 70 dkg cukrot 1 liter vízben, és a gyömbért ebben is áztattam fél órát.

gyomberszorp sokaig elall 04

Egy nagyobb lábosban összeöntöttem mindkét adagot, és egy gézzsákon – amit én varrtam – átszűrtem az egész szörpöt. A gyömbért szinte szárazra ki lehet csavarni a gézzsákban, ha úgy csavarjuk, mint ahogyan egy vizes törölközőt. Ezt a technikát is a neten olvastam, amikor málnaszörpöt és -lekvárt készítettem. Nagyon bevált.

Az átszűrés után újra visszatértem az alaprecept követéséhez.

Másfélszeres adaggal kezdtem. A plusz egy adag sziruppal 2,5-szeres adag lett. Így 3 liter szörp lett az egészből. A nagy sikerre való tekintettel húsvétra is kell majd készítenem.

gyomberszorp sokaig elall 05

Sokáig eláll (akár évekig) akkor is, ha valaki nem rak bele tartósítót. Egyrészt a szárazdunszt miatt, másrészt a cukor is tartósít. Én raktam bele nagyon kevés tartósítót, így akár évtizedekig is eláll(na), ha maradna belőle addig.

Ajándéknak szántam karácsonyra barátoknak, családtagoknak, de nem készült el addigra. Így levendula-, fahéj- és citromfűszörpöt osztogattam. Imádták azokat is. A gyömbérszörpöt épp most tesztelte le a kolléganőm nagyon válogatós kisfia. Kéri a receptet is. Ennél nagyobb elismerés nem is kell (a levendulásért kapottal együtt).

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR