A soha nem múló divat: nevelj illatos, aromás fűszernövényeket!

A soha nem múló divat: nevelj illatos, aromás fűszernövényeket!

Kert, erkély, ablakpárkány: használj ki minden lehetséges helyet!

Az egészséges életmód alappillérét képező gyógy- és fűszernövények manapság igen felkapottak. A rohamosan növekvő gyógynövénykeresletre hamar válaszoltak a kereskedők, és a szupermarketek és kertészetek polcai roskadoznak a szebbnél szebb fűszernövényektől.

De vajon mi kell ahhoz, hogy otthon magunk is gyógynövényeket termeszthessük, akár erkélyen, balkonon, ablakpárkányon?

nem mulo divat fuszernoveny 05

Sokfelé hallom ismerősöktől, barátoktól, hogy "Könnyen beszélsz, hiszen kerted van!" Valójában ez csak részben igaz. Kertes házban élők természetesen előnyben vannak, de termesztettem már kicsi erkélyen is zöldséget, fűszernövényeket, sőt még gyümölcsöt is! A gyümölcstermesztésben elsősorban az eper- és a málnatermesztő mini-üzem volt a jellemző, de a fűszernövények széles kavalkádját ültettem ládákba, dézsákba.

Vajon mi számít gyógynövénynek? Minden olyan növény gyógynövénynek számít, mely megfelelő felhasználás mellett képes megelőzni, vagy éppen meggyógyítani bizonyos betegségeket. Maria Treben óta szinte minden háztartásban ismert a gyógynövényekkel való gyógyítás még a városi népek számára is. Bizonyos gyógynövények viszont fűszernövényként is funkcionálnak, ilyen például a petrezselyem, a citromfű, a zsálya, zsázsa, bazsalikom, kakukkfű és még sorolhatnánk a hosszú listát.

nem mulo divat fuszernoveny 02

Hogyan kezdjünk hozzá?

Elegendő néhány balkonláda vagy nagyobb virágcserép, és a jó minőségű vetőmag, illetve gyógynövényekhez való virágföld. A fűszernövények többnyire a napos helyet kedvelik, így déli, dél-keleti erkélyeken a legideálisabb a termesztésük. A gyógynövények ültetésekor előnyösebb az agyag virágcserép, mivel a gyógynövények kedvelik a rendesen átlevegőzött közeget. A műanyag cserép meggátolja a gyökerek körüli talaj megfelelő légzését. Emellett a felesleges nedvesség is el tud távozni a talajból az agyagcserép pórusain keresztül.

A talaj milyenségénél fontos szempont a jó szellőzöttség, a laza szerkezet, a megfelelően magas tápanyagszint, a szervestrágya-tartalom, a jó nedvszívó képesség. A legtöbb gyógynövény-talajkeverék tartalmaz homokot, ez a jó vízelvezetés nyitja.

nem mulo divat fuszernoveny 03

Egyes gyártók már teljes kínálattal örvendeztetnek meg minket: kész fűszerkerti talajkeveréktől a tápoldatokon át a jeltáblákig bármit megvehetünk, amivel még színesebbé tehetjük fűszerkertünket. 

Mivel a fűszernövények kényesebbek általában, mint a többi dísznövény, ezért az ültetésnél, magvetésnél gondosan járjunk el. A vetőmagok csomagolásán nézzük meg a lejárati időt, és az ültetés módját (fészkes vetés, fényen csírázás, hideg- vagy melegigény, stb.). Egyes gyógynövények kifejezetten csak fényen csíráznak, így elég csak a talajfelszínre rászórni. A csírázást segíti továbbá, ha letakarjuk üveglappal vagy búrával (befőttesüveg, PET-palack félbevágva).

nem mulo divat fuszernoveny 04

Az otthon termesztett gyógynövények amellett, hogy megörvendeztetnek minket, nagyon hasznosak is, így mindenki kedvére válhatnak. Az otthon termesztés további előnye, hogy magunk szabályozhatjuk a növényvédelmet, így ha teljesen bio körülmények között akarunk termelni, akkor ezt is megtehetjük. A házilag termesztett fűszernövények sokszor strapabíróbbak, mint a boltok polcain állók, így hosszabb távra tervezőknek ajánlottabb a saját termesztés, mint a készen vásárlás.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR