Gondosan bebugyolált csemete érkezett a kertbe: elültettük a datolyaszilvát!

Gondosan bebugyolált csemete érkezett a kertbe: elültettük a datolyaszilvát!

Nem Nimbusz 2000 lapult a csomagban.

Épp, hogy beköszöntött (jobban mondva berobbant) a tavasz, szokatlan alakú küldeménnyel lepett meg bennünket a futár. Egy zsenge datolyaszilvafa lapult a pakkban, türelmetlenül várva arra, hogy kb. 1 napig tartó villámutazása után ismét földbe kerülhessen.

datolyaszilva ultetese 02

A sokak által káki néven ismert gyümölcsfára mostanában fájdult meg a fogunk igazán, hogy több, általunk áttanulmányozott írás is arról árulkodott: ez az egzotikusnak tűnő növény a mi klímaviszonyaink között is vígan eléldegél, szakszerű gondozás mellett pedig kiszámíthatóan, gazdagon terem édes, lédús gyümölcsöt.

A teljes fácskát, beleértve a gyökerét vastag, zöld műanyag fólia védte attól, hogy szállítás közben megsérüljön. Felül pluszban alufóliával is szorosan körbetekerte a feladója, aki nem más, mint Harcz Endre, a különleges növények lelkes termesztője és szaporítója.

datolyaszilva ultetese 05

Fürgén nekiálltunk ültetőgödröt ásni a csemetének, hogy mikor lekerül róla az utazógúnya, késlekedés nélkül földbe kerülhessen. Odakészítettük a tetthely mellé a frissen vásárolt zsákos földet is, hogy feljavítsuk vele a talajt.

datolyaszilva ultetese 03

Ezt követően megkezdtük a védőborítás lefejtését a fáról. A földlabda nélkül csomagolt gyökérzet szemmel láthatóan meglehetősen nyirkos volt, ami természetesen jó ómen, hiszen ezzel is nagyban csökken a növényt a szállítás miatt érő stresszhatás.

datolyaszilva ultetese 04

Arra is figyelmesek lettünk, hogy nem csupán egy gyümölcsfára, de a törzsével megközelítőleg azonos vastagságú, erős bambuszrúdra is szert tettünk. Ez a csemete mellé beásva szilárd támaszként fog szolgálni, amíg meg nem erősödik.

Szemügyre vettük a csemete csúcsát is: négy ágacska állt készen arra, hogy ismét simogassa az enyhe tavaszi szellő és a melengető napfény.

datolyaszilva ultetese 06

A csemetét már akkor meglocsoltuk, mikor a gödör még csak félig telt meg földdel, majd az ültetés befejeztével újra bőven adtunk neki öntözővizet. Bónuszként, a rá következő éjjel kapott egy jó alapos tavaszi záport is, ami dörgéssel-villámlással kísérve március elején meglehetősen szokatlan jelenség volt, de legalább az egész, ébredező kertet felfrissítette.

datolyaszilva ultetese 07

datolyaszilva ultetese 08

Végül a rügyszemeket is megvizsgáltuk a fácskán: úgy tűnik, még pár nap és kipattannak!

datolyaszilva ultetese 09

datolyaszilva ultetese 10

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR