Közelegnek az első fagyok, ideje leszüretelni a kákit!

Közelegnek az első fagyok, ideje leszüretelni a kákit!

Kákitulajdonosok, figyelem: a fagyok előtt le kell szedni a gyümölcsöt! A káki gyümölcsének nem kell fagy ahhoz, hogy megérjen, ezért felesleges kockázat a fán tartani és egy esetleges korai fagy kártételének kitenni.

Bár sok kertészetben, cikkben azt tanácsolják, hogy a káki gyümölcsét meg kell csípetni a faggyal, ez nem így van. Ugyanis a -3 fokos fagy már tönkreteheti a gyümölcsöt! Harcz Endre, a különleges növények hozzáértő termesztője osztja meg velünk gyakorlati tapasztalatait:

Lassan időszerű a káki (datolyaszilva, kákiszilva) leszüretelése, és mivel ezzel kapcsolatban egy óriási tévhit kering a kertészek, kertészetek, internetes fórumok és csoportok körében, így próbálok segíteni azoknak, akik nem akarnak pórul járni.

A káki (datolyaszilva) gyümölcse utóérő, szüreteléskor még nem fogyasztható, viszont pont emiatt hetekig, hónapokig eltartható, akár még februárban is ehetünk az októberben leszedett finom gyümölcsből.

Ehhez viszont a szüret időpontját jól kell megválasztani!

kakiszuret fagyok elott 09

Nagyon sok cikkben olvasom, sokan mondják nekem is, hogy meg kell csípetni a faggyal, sőt, télire is rajta lehet hagyni a fán! Egyes internetes oldalak behavazott kákifákkal hirdetik növényeiket, óriási tévhitet terjesztve ezzel!

Ugyanis a káki gyümölcse érettségi foktól, cukortartalomtól függően -2,-4 fokon elfagy, megfagy, tönkremegy! Nem szabad rajta hagyni a fán, az első fagyok előtt le kell szedni!

kakiszuret fagyok elott 08
Ebben a sárguló állapotban már le lehet szedni a gyümölcsöket egy esetleges fagy előtt

-2,-4 fokos fagy esetén a gyümölcs megbarnul, üvegessé válik, a gyümölcshús pedig gumis állagú lesz. A gyümölcs fagyott része előbb megy tönkre, mint hogy a gyümölcs beérne, így akár a teljes termésünket tönkreteheti a fagy.

Ez a tévhit, hamis információ valószínű onnan ered, hogy a káki gyümölcse ugyanolyan csersavas, mint a kökényé, és ha azt megcsípi a fagy, akkor lesz ehető. Igen ám, csak utána nem lehet eltartani, ha megfagyott! A káki gyümölcse hiába ugyanúgy a csersavtól fanyar, mint a kökény, fagyra másként reagál, tönkremegy fagy hatására!

kakiszuret fagyok elott 06
Korábbi években készült fotók: fagykár jelei a termésen

Főleg az okozhat zavart ezzel kapcsolatban, hogy amennyiben az első fagy időpontja kitolódik az ősz végére, a káki gyümölcsében annyi cukor halmozódik fel az érés folyamán, hogy paradox módon pont az érett gyümölcs bír ki nagyobb fagyot.

kakiszuret fagyok elott 04
-2, -4 fokos fagy hatására kiterjedt foltokban üvegesebb, sötétebb lett a gyümölcs 

Egy októberi fagy tönkreteszi a gyümölcsöt, míg egy novemberi fagy felgyorsítja az érést a magasabb cukortartalom miatt, viszont ennek az lesz a következménye, hogy nem tudjuk sokáig eltartani a gyümölcsöt, azonnal el kell fogyasztani egy egész fányi gyümölcsöt.

Ezért mindenképpen az első fagyok előtt le kell szedni a gyümölcsöket a fáról, utána hideg, nem száraz helyen tárolva egész télen fogyaszthatjuk a vitamindús finomságot! (A spájz például nem alkalmas tárolásra, mert összeszárad a gyümölcs; a spájznak használt helyiségek rendszerint szárazak. A magasabb páratartalmú hely előnyösebb!)

A káki gyümölcsének utóéréséről, érlelési technikáiról, felhasználásáról az ősz folyamán sok videót, képet teszek majd ki az oldalamra, aki követi az oldalamat, értesül majd róluk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR